Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean 5 Year Old 2017, Sherry Cask #17-294 for MMM, 50 bts
Kleur: amber
ABV: 58.5%

Allereerste Single Sherry Cask Release

Manny en ik zijn fan van Nc’nean sinds het eerste uur, da’s een publiek geheim. We hebben in die zin ook al vaak contact gehad met de sympathieke en visionaire eigenares Annabel Thomas, alsook met de getalenteerde master blender Matthew Hastings. Die banden werden enkel maar versterkt op het persdiner van 1 maart laatstleden waar ik het genoegen had – dankzij de manoeuvres van Dearly Beloved – om heel de avond naast de Leading Lady plaats te kunnen nemen en plannen te smeden. En die zijn nu tot uitvoer gekomen en we zijn er maar wat trots op, want we kunnen met Mark & Manny’s Malts de allereerste single sherry cask release van Nc’nean aankondigen in onze eigen Black & White Series.

Diepzoete en zelfs licht umami neus op vijgen, rozijnen en kerststol, maar ook walnoten en zelfs wat rosbief. Bijzonder aangenaam en hartverwarmend.

Olieachtig en mondvullend, warm en kruidig; bijna pikant. Het donkere fruit komt eerst, maar dan zet wat chili peper je mond in vuur en vlam. Het umami randje maakt langzamerhand plaats voor een mooie mandje vol donker fruit met vijgen en pruimen op kop, gevolgd door rozijnen en wat gebakken appels, besprenkeld met kaneel. Herfst in je glas!

De afdronk is ronduit schitterend. Hij blijft lekker zoet en kruidig hangen, alsof er geen einde aan lijkt te komen. Dit is Genieten met hoofdletter G!

Zeiden we al dat dit de allereerste single sherry cask release is van Nc’nean? Ja? Oh, okay. Kan geen kwaad dat nog eens te herhalen, toch? Hier zijn we echt wel heel trots op, u merkt het. Hoe kan het ook anders? Wat een klepper! Opnieuw getooid met een prachtig label van Dearly Beloved uiteraard.

87/100

Geproefd door Mark & Manny op 06-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).