Brouwerij: Kanaal One – Gigant
Regio: België
Fles: Gigant Shore Thing – Beachy Tripel
Kleur: amber
ABV: 7.7%

Mashtun

Gigant is een Belgisch bier, gebrouwen bij Kanaal One Brouwerij in De Panne. Voorlopig hebben ze nog maar 4 biertjes op de markt, maar ik merk dat ze nu al moeilijk te vinden zijn. Toch kon ik er – dankzij een goeie vriend – twee te pakken krijgen. De Shore Thing en de Yellow Stone. Verschillende stijlen, want tripel versus IPA, maar ik zet ze toch graag even naast elkaar. Beginnen doe ik met de Shore Thing, een zelfverklaarde ‘beachy tripel’ omwille van het feit dat er ook zeekraal en -wier aan te pas is gekomen. Hij schenkt donkerblond tot amber met een mooie witte kraag die lang blijft staan. Wel flink wat gistvlokken in mijn glas, maar ik laat het niet aan mijn hart komen.

Op de neus is er van die maritieme elementen maar weinig op te merken. Ik waan me in de Auchentoshan distilleerderij aan de rand van de mashtun. Zoete mout, een tikkeltje karamel en wat appelsien, misschien zelfs wat banaan. En het ruikt heerlijk, hoor!

Hmmm, lekkere doordrinker. Kapt gevaarlijk vlot binnen. En het is inderdaad geen typische tripel, hoor! Op smaak krijg ik nog steeds zoete mout en citrusfruit, maar nu zit er wel degelijk een mooie maritieme toets aan.

Vooral in de afdronk, die heel zacht gekruid lijkt, komt het zeewier mooi tot zijn recht.

Stevig maar erg doordrinkbaar bier dat zonder twijfel goed past bij een mooi visgerecht of zeevruchten. Lekker! Dankjewel, Benny.

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)