Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 3 Year Old 2020/2023 Min Morsa, Orange Wine Cask #2020-2073A, 46 bts
Kleur: vol goud
ABV: 63.8%

Vår Morsa

Min Morsa is Zweeds voor ‘mijn moeder’ en gaat eigenlijk gepaard met een triest verhaal. Mijn goeie vriend Dominic verloor op 2 juni 2023 zijn moeder in een verkeersongeval. Ze was geboren in 1946. Op de dag van het tragische ongeval werd zijn broer Frédéric net 46 jaar oud. Vandaar het aantal flessen dat gebotteld werd van deze malt, die een eerbetoon vormt aan Mama. Het label, vol symboliek, is prachtig. De inhoud van de fles is op z’n zachts gezegd apart, want het is een jonge malt uit Israël die rijpte op een Orange Wine Cask – de eerste in zijn soort op vatsterkte.

Zoals van dit type vat mag verwacht worden, offreert de neus een plejade aan oranje vruchten, met name appelsien, mandarijn, clementine en bergamot. Maar daarnaast ook nog wat meloen, mango en abrikozen, kiwi en kruisbessen… enfin: tropisch goedje. Nog een ondertoon van aardse toetsen, sultanas en een handjevol noten – hoewel ik er nog niet de vinger op kan leggen welke. Maar wat ik wel met zekerheid kan zeggen is dat deze enerzijds niet brandt ondanks het hoge ABV en dat hij anderzijds heerlijk geurt.

Ook op smaak brandt hij niet, hoewel hij natuurlijk flink stevig binnen komt. Maar water kan je gerust achterwege laten; de alcohol is prima geïntegreerd. Ook op smaak heel wat oranje citrusvruchten, maar nu ook roze pompelmoes die voor een zacht bittertje zorgt. De noten zijn cashew! Mooie kruidigheid als van roze peper (eigenlijk geen peper, maar een bes) en een enkele kruidnagel. Midpalate vertoont hij even een speels, snoeperig kantje.

De afdronk is geweldig. Lang, warm, kruidig op appelsienzeste en sultanas met een hint van crème brûlée.

Uitstekende vatselectie waar Mama trots op zou geweest zijn. Moge ze rusten in vrede. Vergeten wordt ze nooit. Min morsa is bij deze vår morsa.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-08-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).