Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 4 Year Old 2018/2022, Mobsters on Mopeds, Virgin Oak #2018-1022, 99 bts
Kleur: brons
ABV: 67.3%

Cuberdons

Ik kan het zelf amper geloven, maar dit is al mijn 40e Milk & Honey. Er zijn Schotse malts die minder aan bod gekomen zijn in de afgelopen 15 jaar, stel je voor! In dit geval betreft het alweer een onafhankelijke botteling – van Klubb23 – onder het label Mobsters on Mopeds. Het betreft een Virgin Oak vat, waar 99 flessen van werden betrokken. Fles 99/99 staat als vanouds in de collectie, maar zal te zijner tijd wel open getrokken worden. Deze werd overigens speciaal voor Patrick’s Whisky Bar van het hotel Fidder uit Zwolle, Nederland gebotteld.

Heerlijke en erg intense neus op aardbeien, kersen, pruimenconfituur en vlierbloesem sap. Flink wat kruidigheid van de eik. Doet wat denken aan sigarenkistjes van mijn opa zaliger. Vanille en een druppeltje honing. Lychee en rozemarijn. Iets fris als van menthol op de achtergrond, iets wat ik wel vaker op de neus krijg bij M&H. Laat u niet van de wijs brengen met de jonge leeftijd, dit is een prima neus!

Lekker olieachtig op de tong, bijna stroperig. Dit is een erg pikante fruitsla. Het rode fruit keert weer, aangevuld met flink wat houtkruiden met chili, rozemarijn, tijm en kruidnagel op kop. Midpalate krijgt hij een snoeperig kantje. Cuberdons! Maar ook opgelegde rozijnen en een hint van mokka en zoethout. Ken je de pepernoten uit Nederland? Maar dan vloeibaar.

De afdronk duurt een absolute eeuwigheid.

Wat een monsterlijk lekker dram.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).