Distilleerderij: Milk & Honey Distillery
Regio: Israel
Fles: Milk & Honey 4 Year Old 2018/2023 Klubb23 for Saint Mac, Charity Bottling, Ex-bourbon hogshead 2018-0811, 120 bts
Kleur: vol goud
ABV: 66.7%

Charity

Saint Mac, de whiskyshop uit Kinrooi in het (voor mij) verre Limburg, pakte dit jaar uit met een charity bottling en ging daarvoor in zee met Klubb23, die op hun beurt een stevige malt uit Israël selecteerden bij Milk & Honey. Het ex-bourbon cask uit 2018 zat nog op 66.7%! Dat kan tellen, hoewel de ervaring wel leert dat de alcohol bij M&H vaak prima geïntegreerd is.

De neus is krachtig (doh!) op vanille, marsepein, honing, hooi, toffee, munt en zachte houtkruiden. Ananas en havermout. Een tikkeltje umami, alweer. Jong? Zeker! Lekker? Amai nog niet. Dit is een uitstekende neus en het type dat me destijds M&H in het hart deed sluiten.

Krachtige aanzet, zoals te verwachten was met dit ABV, maar naar adem happen doe ik allerminst. Wel smakken van genot, want dit is een mix van vanille, marsepein, het witte vlees van een roze pompelmoes, gedroogde ham, honing, karamel, noten, roze peper en zelfs een klein ziltje en wat menthol. Woodsmoke is onmiskenbaar. Ik heb me de moeite niet eens getroost hier water aan toe te voegen. Helemaal niet nodig, mits benaderd met respect en geduld. Ik vind deze erg lekker, hoor.

De afdronk is warm, zoet, olieachtig en vooral erg, erg lang.

Goeie whisky voor een faire prijs en het goeie doel? What’s not to like?

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 10-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).