Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténaréze Hontambère 33 Year Old 1989 Grape of the Art & Swell de Spirits, 250 bts
Kleur: brons
ABV: 55.9%

Jamairmagnac?

De jongens van Grape of the Art (Robert, Olivier, Sasha, Christian en Leonard) uit Stuttgart zijn met deze Hontambère niet aan hun proefstuk toe. Afgelopen december nog proefde ik een single cask van deze Armagnac uit 1985. Deze uit 1989, single cask #A5 uit een natte kelder,  is afkomstig van Domaine Pouchégu uit de Ténarèze-streek. Het huis is al sinds 1892 in de weer om heerlijke armagnac te maken. Deze is trouwens een co-botteling met Swell de Spirits uit het Franse Bordeaux.

Prachtige neus op kersensap, munt, houtlijm, mokatine en… euh… olieverf? Hij doet me zelfs even denken aan een mix van funky Jamaicaanse rum en oude bourbon gerijpt op zwaar geblakerde vaten, echt waar. Kaneelbroodjes vers uit de oven.

Lekker romig en verrassend fris op appelsienmarmelade en appeltjes in de pan, besprenkeld met kaneel. Gedroogde pruimen en dadels verschijnen, alsook wat pruimtabak. Midpalate verschijnt een mooie toets van gezouten karamel. Donkerzoet en mysterieus, maar vooral heel erg lekker.

Pas in de afdronk verschijnen de eerste droge toetsen van het hout, terwijl zowel citrusfruit (gekonfijt, deze keer) de duimen moet leggen tegen een mooie zilte toets.

Armagnac uit Jamaica, als het ware… Jamairmagnac? Indrukwekkend!

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-09-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).