Op 22 augustus waren Dearly Beloved en ik te gast op de productlancering voor België van een speciale botteling van Woodford Reserve, namelijk de Historic Barrel Entry. Place to be was de kleine, maar uiterst gezellige cocktailbar ‘Bar Ran’ in hartje Brugge, waar de immer sympathieke Ran Van Ongevalle zijn gasten betovert met cocktails om duimen en vingers bij af te likken.

Eerder dit jaar kon ik al kennis maken met de volledige (standaard) range van deze Amerikaanse bourbon op een al even gezellig PR-Event en was toen aangenaam verrast van de kwaliteit van Woodford Reserve, dus kwam deze nieuwe uitnodiging van Brown-Forman Belux zeer gelegen.

Ceremoniemeester van dienst was niemand minder dan de onnavolgbare en bijzonder gepassioneerde Vincent Schietse (die we nog kennen van het heerlijke Dinner in the Dark met BenRiach enkele weken geleden), die ons kort maar krachtig doorheen de geschiedenis van deze distilleerderij loodste aan de hand van een aanschouwelijke powerpoint – dit terwijl we genoten van een variatie op de Pickelback en Horse’s Neck with a Kick cocktails van Ran. Heeft dat kunstwerkje al een naam, Ran? Wat dacht je van Horse’s Pickle? Grappig én toepasselijk. Je krijgt ‘m zo van me. Just sayin’, jouw cocktail verdient een naam!

Maar wat is er dan zo speciaal aan deze Woodford Reserve Historic Barrel Entry? Afgezien van het feit dat het aantal flessen dat naar België kwam erg gelimiteerd is, bedoelt u? Wel… het verschil zit ‘m vooral in een historische, min of meer verloren gewaande, praktijk van water toe te voegen… aan het begin bij het ter vat gaan van de new make (excuus, White Dog) in plaats van het verdunnen bij het bottelen.

Een hogere concentratie water toevoegen bij het op vat steken bij de start van het rijpingsproces – en dus op een lager ABV rond de 50% & 51.5% in plaats van het klassieke 62.5% (voor Woodford Reserve, mind you!) – zorgt voor een grotere concentratie aan natuurlijke smaken die opgenomen worden van de charred oak. En wanneer de whiskey klaar is voor botteling, hoeft er dus geen (of veel minder) water aan toegevoegd.

Het resultaat is complex, intrigerend en heerlijk. Hieronder mijn, weliswaar beknopte, tasting notes:

Neus: complexe panoplie van gebakken appels met kaneel en zelfs wat chilipoeder, aangevuld met zachte toetsen van vanille, hazelnoten en het sap van donkere kersen.

Smaak: getoaste eik en gestoofde kersen gaan over in gebakken banaan besprenkeld met kaneel en kruidnagel, toetsen van gekonfijte appelsien en donkere chocolade. Best pikant bij aanzet, maar verzacht dan relatief snel en is daardoor heerlijk drinkbaar. Hij komt, in alle eerlijkheid, hoger in ABV over dan hij eigenlijk is (namelijk 90.4 Proof oftewel 45.2% ABV).

Finish: in de lange afdronk deemsteren de kruiden langzaam weg om de gekonfijte appelsien het laatste woord te geven.

Wat mij betreft een dikke 86/100 en zonder twijfel het beste wat ik al van deze triple pot still distilled (!) Kentucky Straight Bourbon aan de lippen mocht zetten.

Er zijn slechts 6 (of is dat 12, de meningen zijn verdeeld…) flessen beschikbaar in België en je betaalt er zo’n 130 EUR voor. Wat mij betreft elke cent waard. De jacht is open.

Na de tasting (ja, we genoten ook van een tweede rondje, waarvoor dank, Vincent!) werden we door Ran nog even in de watten gelegd met een al even lekkere cocktail als de eerste – dit keer een variatie op de ouwe getrouwe Old Fashioned – en konden we nog even napraten met de andere gasten (veel bekende gezichten, trouwens, het ene al wat knapper dan het andere, het is niet anders, u weet zelf ongetwijfeld in welke categorie u thuishoort).

Een groot woord van dank aan Brown-Forman Belux en in het bijzonder aan Vincent Schietse, voor deze toch wel unieke mogelijkheid om de Woodford Reserve Historic Barrel Entry te proeven. En Ran, u bent een Mixologist Extraordinaire, mijn beste. Kudos!

May the… err… bourbon be with you!