Bottelaar: Cadenhead
Regio: Schotland
Fles: Sherry Cask Blended Malt 1842 Warehouse, Cadenhead’s
Kleur: koper
ABV: 53.6%

Droog

Over deze blended malt valt niet zo heel veel te vinden. Het is weer zo’n concept van Cadenhead’s waarbij ze een aantal cask ends uit hun warehouse samen kletsen en dan bottelen onder de noemer 1842. In dit geval gaat het om allemaal malts die op sherryvaten gerijpt hebben. Het spul heeft een vatsterkte van 56.8% en werd in Spirits in the Sky te proeven gepresenteerd.

De neus is donkerzoet en zelfs een beetje weeïg. Drogende tannine, overrijp tot zelfs licht rottend rood fruit, pruimen, kaarsvet, cuberdons en rode vetersnoep. Iets floraal ook, waar ik niet meteen de vinger op kan leggen. Het toevoegen van water lijkt hem net droger te maken. Vreemd.

Olieachtig en mierzoet, maar meteen ook flink pikant. Kruidnagel, chilipeper en zoethout. Het ABV laat zich nu stevig voelen. Daaronder zit het rode fruit, alsook wat bosbessen, verscholen. Maar de tannine maakt hem wat te droog naar mijn gading, waardoor niet alle zoetigheid de kans krijgt zich te tonen. Misschien met wat water? Het maakt hem minder pikant en daarom toegankelijker en inderdaad een tikkeltje zoeter, maar niet minder droog.

De afdronk is lang en kruidig, zelfs verdund.

Stevig, lekker, maar net een tikkeltje te droog naar mijn goesting.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).