Bottelaar: Gordon & Macphail
Regio: Schotland
Fles: House of Lords Deluxe Blended Scotch Whisky, Gordon & Macphail, b. 2016
Kleur: goud
ABV: 40%

Westminster Palace

Het House of Lords, oftewel Hogerhuis, is één van de drie leden van het parlement van het Verenigd Koninkrijk, gevestigd in Westminster Palace in Londen. Vele blends hebben de naam House of Lords al gedragen en sommige zijn best drinkbaar, maar lang niet allemaal. Deze keer heb ik een botteling van één van ’s Schotland’s oudste bottelaars in het glas: Gordon & Macphail. Het is hun House of Lords blend gebotteld in 2016.

De neus verraadt een moutig hart met wat digestieve koekjes, gras en gember. Boter en karamel, alsook wat pannenkoekendeeg. Qua fruit denk ik aan gebakken peer en een gekonfijte limoenschil. Maar in alle eerlijkheid is dit niet bepaald bijzonder.

De body is aan de lichte kant. Opnieuw koekjes – de typische Shortbread die je in Schotland bij de thee krijgt – gevolgd door meer agrum en zelfs iets van onrijpe banaan. Toffee en vanille treden snel bij. Nog iets van houtlijm, wat doet vermoeden dat het aandeel grain whisky best wel de moeite is. Mag ik het herhalen? Niet bepaald bijzonder.

De afdronk is middellang, houdt het midden tussen fruitig en moutig en in alle eerlijkheid – u raadt het al – niet bepaald bijzonder.

Een easy drinking blend met weinig om het lijf. Een beetje zoals het Hogerhuis in Westminster Palace, denk ik dan maar. Wist-je-dat-je: er bestaat ook een House of Lords 10-jarige single malt van Gordon & Macphail. Bedankt voor het sample, Pat!

80/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).