Distilleerderij: Dalmore
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Dalmore Vintage 2007, OB 2022, Matusalem, Apostoles, Amoroso, Marsala
Kleur: oud goud
ABV: 46.5%

Perzik & Abrikoos

Het was al even geleden dat ik nog een Dalmore had geproefd, maar op het onvolprezen Spirits in the Sky scoorde ik twee nieuwe samples van toe pas uitgebrachte flessen: een Vintage 2003 en een Vintage 2007. Ik zet die graag even head-to-head. Beginnen doen we met de jongste van de twee, die een vatting blijkt te zijn van verschillende soorten vaten: Matusalem, Apostoles, Amoroso en Marsala.

De neus is snoeperig zoet op perzik en abrikoos, kruisbessen en frambozen. Dat wordt mooi tegengas gegeven door zoete mout, witte toast, vanille en toffee. Hint van Cadbury melkchocolade met stukjes noten er in. De zoete wijn heeft op de neus alvast fijn werk verricht.

Op smaak is deze malt alvast een pak minder zoet en eerder zoetzuur en kruidig – zelfs drogend. Da’s wat onverwacht en tevens een beetje jammer, want de eik wordt zelfs dominant. Eventjes lijkt hij romig te gaan worden, maar het lukt niet. Hij wordt droog en ietwat scherp, zelfs. Dju.

Dat zet zich in de afdronk stevig door. Hij wordt droog en zelfs een tikkeltje bitter.

Nou, dat ging snel bergaf. Jammer, want de neus was echt uitstekend. Reken op zo’n 150 EUR.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 28-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).