Distilleerderij: Isle of Jura
Regio: Schotland (Islands)
Fles: Isle of Jura 29 Year Old 1988/2018 SMWS 31.36 ‘Geasy margaritas’, 2nd Fill Toasted Hogshead, 240 bts
Kleur: goud
ABV: 52.6%

Boeiende Malt

‘Greasy margaritas’, die naam alleen al. Ja, je moet het het panel van de SMWS wel nageven, ze blijven creatief. In het glas zit een Jura van bijna drie decennia oud, gebotteld op vatsterkte. Het was toen reeds het 36e vat Isle of Jura dat de Society op de markt bracht. Opgelet: de malt ging pas na 27 jaar op een regulier bourbonvat over naar het 2nd fill toasted hogshead. Ik kreeg het sample van een makker uit Toulouse – waarvoor dank, Xavier!

De neus begint alvast een beetje vreemd. Zeg maar gerust funky. Ik krijg een sparrenbos na een fikse regenbui, natte asfalt, gekookte paprika’s, tomatenplant, plasticine en limoensap. Nog iets van leder en de schil van aardappelen. Kolenrook. Maar ik moet toegeven dat het wel werkt. Deze neus is aangenaam. Vreemd maar aangenaam.

Dat wordt mooi verdergezet op de tong, ondersteund met lichte toetsen van wit fruit en gember. De aardappelschillen evolueren naar puree, terwijl een zilt randje zich van mijn smaakpapillen meester maakt. Indrukwekkend, maar absoluut geen spoortje zoet meer te bekennen in de mond. Dit is een beeldhouwwerk, zo strak.

In de afdronk krijg ik de korst van een harde kaas, aangevuld met droge eik en Provençaalse kruiden.

Boeiende malt! Was destijds verkrijgbaar voor minder dan 200 EUR, wat ik een koopje vind. Merci, Xavier!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 12-01-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).