Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 2000/2022 Rare Casks, Bourbon Barrel #MoS 22040, Malts of Scotland, 183 bts
Kleur: vol goud
ABV: 52.9%

Witte Chocolade

Het Duitse Malts of Scotland lanceerde ergens vorig jaar een nieuwe Auchentoshan en dankzij Billy’s Whisky Barrel – Belgisch importeur van MoS – kon ik twee flesjes aan mijn barkast toevoegen (eentje voor de verzameling en eentje om zelf van te genieten). De nieuwe reeks heet Rare Casks en zelfs de fles heeft een nieuwe vorm gekregen. Het betreft mijn geliefde Lowlander, gedistilleerd in 2000 en gerijpt op een bourbon barrel en dan gebotteld op vatsterkte. Proeven, die handel!

Ah… deze neus is thuiskomen. Vers afgereden gras, mirabellen en gele pruimen, maar ook abrikoos, kruisbes en honingmeloen, opgesmukt met witte chocolade en cuberdons. Heerlijk fruitig en zoet.

Verrassend zachte aanzet en een prima verderzetting van de neus met hetzelfde fruit en verder aangevuld met een zacht pepertje en wat tannine. Een hint van marsepein en amandelschaafsel. Graankoekjes. Gebakken appel. Erg goed en erg typisch voor het huis. Ik ben hier zeer blij mee.

Mijn enige puntje van kritiek is de (naar mijn gading) veel te korte afdronk. Geen nood, ik neem gewoon nog een slok!

Uitstekende Auchentoshan. Slechts 183 flessen aan 199 EUR. Aanrader in zijn genre. Bedankt voor de goeie service, Billy!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).