Distilleerderij: Craigellachie
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Craigellachie 13 Year Old 2006/2020 The Golden Cask, MacDuff International, Bourbon Cask CM 257, 189 bts
Kleur: licht goud
ABV: 54.6%

Dewar’s

Craigellachie is zo’n distilleerderij die niet vaak op de radar verschijnt, voornamelijk omdat het overgrote deel van de productie in de blends van Dewar’s & Sons verdwijnt. Het aantal officiële releases is ook op één hand te tellen. Het hoeft dan ook niet te verbazen dat dit nog maar mijn 19e van dit huis is (op net iets meer dan 6.000 geproefde whisky’s). In het glas zit een 13-jarige uit 2006 gebotteld door MacDuff International in hun bekende reeks The Golden Cask.

Erg frisse, zomerse neus op geel fruit, vanille en een weide vol wilde bloemen, iets van meringue en honing, amandelschaafsel en aalbessen. Kalk en kiezels, ook.

Komt verrassend zacht binnen, ondanks zijn bijna 55%, op meer van hetzelfde: geel en wit fruit, vanille en honing. Maar op smaak komen er wel wat kruiden bij, die hem wat warmte doen uitstralen. Peper, gember, zoethout en wat koriander. Bijzonder zomers en toegankelijk.

In de afdronk – die best lang en intens is – krijg ik nog een hint van bananenchips en gekonfijte appelsien. Die zag ik niet aankomen!

Een malt die niet zo heel veel liefde krijgt, maar er zitten soms toch ook goeie flesjes tussen. Dit is er zo eentje. Ideaal als aperitief. Met dank aan Buds & Barrels voor het gulle sample.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).