Distilleerderij: Clynelish
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Clynelish 26 Year Old 1995/2022 The Nectar of the Daily Drams, Sherry Butt
Kleur: brons
ABV: 56.2%

Waxy Sherry

Het is al de derde keer dat ik deze uitzonderlijk goeie Clynelish aan de lippen zet, maar ik had hem nog niet eerder besproken. Hij is het nochtans dubbel en dik waard. Gebotteld door het Belgische The Nectar in 2022, afkomstig van een sherry butt. Het prijskaartje is het enige minpuntje, maar voor de rest een absolute parel. Lees voort!

Op de neus is het een geweldige sherrybom met rood fruit en bessen, iets van varens en leader, maar ook sigarenbladeren en kandijsiroop. Toegegeven, ik kan hier Clynelish niet meer uithalen, maar ik maal er niet om, simpelweg om dat deze neus hemels is.

Erg olieachtig op de tong. Tikkeltje waxy (hoera!) en onmiddellijk worden je smaakpapillen overspoeld door allerhande intense sherrytoetsen als hazelnoten, kersen, gember, kardemom, kruidnagel en andere houtkruiden. Qua fruit moet ik opnieuw denken aan bessen en zelfs wat gekonfijte abrikozen. Erg mondvullend en met een prima sterkte.

Een zacht drogende, fruitige afdronk op zwarte bessen maakt het plaatje compleet.

Clynelish mag hier dan zijn DNA wat in verliezen, neemt niet weg dat dit een dram is waar je makkelijk een half uurtje van kan genieten.

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 01-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).