Distilleerderij: Rochfort
Regio: Canada
Fles: Rochfort Single Malt, Chapter #4, Coriole White Port, 114 bts
Kleur: mahonie
ABV: 65.1%

Thee

De Rochfort (spreek uit ‘rokfort’) Distillery werd in 2018 opgericht door John Rochfort net buiten Victor Harbour in South Australia. John Rochfort komt uit de familie die ook de McLaren Vale Distillery in eigendom heeft en is bovendien de voormalige CEO van de Tasmaanse Lark Distillery. John maakte single malt whisky, maar jammer genoeg werd de distilleerderij in 2020 al weer opgedoekt omwille van financiële problemen. In het glas zit Chapter #4 die rijpte op Coriole White Port (een versterkte witte wijn die bij McLaren Vale wordt gemaakt, note bene) dat werd gebotteld voor het Truth Malters, een Canadese importeur.

Donkerzoete neus op origine chocolade, vanille en kaneel, gestoofde kweepeer en iets wat me aan walnotenlikeur doet denken. Een mooie florale toets ook. Thee. Zacht kruidig.

Je zou verwachten dat deze brandend zou arriveren met zijn duivels hoog ABV, maar dat is niet het geval. Tuurlijk, het is een trap tegen je tanden, maar mits respect en geduld benaderd is water overbodig. Hij danst op de tong met toetsen van mango, butterscotch, digestieve koekjes en gestoofde steenvruchten. Pruimen vooral. En de thee keert weer, wat hem een licht drogend effect geeft. Dit is erg aangenaam, zeg maar gerust indrukwekkend. Pittig gekruid, overigens.

De afdronk is lang en zacht drogend, waardoor ik de neiging krijg toch een glas water te pakken.

Een nobele onbekende, ondertussen alweer gesloten (als mijn informatie up to date is), maar wel heel erg lekker. Ooit te koop in Canada voor zo’n 280 EUR tegenwaarde (wat dus verre van goedkoop is). Maar uiteraard nergens meer te vinden. Dankjewel, Maarten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023