Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Rochfort Single Malt Chapter #4

Tasting Notes Posted on 30/08/2023 16:30

Distilleerderij: Rochfort
Regio: Canada
Fles: Rochfort Single Malt, Chapter #4, Coriole White Port, 114 bts
Kleur: mahonie
ABV: 65.1%

Thee

De Rochfort (spreek uit ‘rokfort’) Distillery werd in 2018 opgericht door John Rochfort net buiten Victor Harbour in South Australia. John Rochfort komt uit de familie die ook de McLaren Vale Distillery in eigendom heeft en is bovendien de voormalige CEO van de Tasmaanse Lark Distillery. John maakte single malt whisky, maar jammer genoeg werd de distilleerderij in 2020 al weer opgedoekt omwille van financiële problemen. In het glas zit Chapter #4 die rijpte op Coriole White Port (een versterkte witte wijn die bij McLaren Vale wordt gemaakt, note bene) dat werd gebotteld voor het Truth Malters, een Canadese importeur.

Donkerzoete neus op origine chocolade, vanille en kaneel, gestoofde kweepeer en iets wat me aan walnotenlikeur doet denken. Een mooie florale toets ook. Thee. Zacht kruidig.

Je zou verwachten dat deze brandend zou arriveren met zijn duivels hoog ABV, maar dat is niet het geval. Tuurlijk, het is een trap tegen je tanden, maar mits respect en geduld benaderd is water overbodig. Hij danst op de tong met toetsen van mango, butterscotch, digestieve koekjes en gestoofde steenvruchten. Pruimen vooral. En de thee keert weer, wat hem een licht drogend effect geeft. Dit is erg aangenaam, zeg maar gerust indrukwekkend. Pittig gekruid, overigens.

De afdronk is lang en zacht drogend, waardoor ik de neiging krijg toch een glas water te pakken.

Een nobele onbekende, ondertussen alweer gesloten (als mijn informatie up to date is), maar wel heel erg lekker. Ooit te koop in Canada voor zo’n 280 EUR tegenwaarde (wat dus verre van goedkoop is). Maar uiteraard nergens meer te vinden. Dankjewel, Maarten.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023



Ninkasi 3 Year Old 2017 Experience Pinot Noir

Tasting Notes Posted on 30/08/2023 06:30

Distilleerderij: Ninkasi
Regio: Frankrijk
Fles: Ninkasi 3 Year Old 2017 Experience Pinot Noir, White wine casks & red wine cask finish, 500ml, 3.100 bts
Kleur: koper
ABV: 46.3%

Zoet & Zwoel

Ninkasi maakt bier in Lyon, maar een deel van de productie wordt overgebracht naar de micro-distilleerderij 45 kilometer verder naar het westen in Tarare, alwaar de wash wordt afgestookt in twee distilleerketels van het Charentais type. De new make wordt dan gerijpt in vaten van 228 liter. Ik leerde het huis kennen op het whiskyfestival in Toulouse, maar wat vandaag in het glas zit – een 3-jarige die gerijpt werd in witte wijnvaten en een finish kreeg op rode wijnvaten die voorheen Pinot Noir huisvestten – kreeg ik in de handen gestopt door mijn vriend Dieter.

Zoete neus op sultanas, pruimen en hazelnoten, abrikozengebak, aardbeien en aardse toetsen met een onmiskenbare maar absoluut niet storende hint van Pinot Noir wijn. Wordt zoeter naarmate hij even kan ademen.

De body is mooi rond en mondvullend. Onmiddellijk zoet op allerhande rood fruit, alsook wat blauwe bessen en pruimenconfituur. Zacht kruidig op kruidnagel en nootmuskaat met een mespuntje kaneel en flink wat gekonfijte gember. Zoet en zwoel.

De finish is middellang, kruidig en zoet en doet verlangen naar nog een slok.

Wat een lekkere whisky, zeg! En dat voor 3 jaar rijping? Dat moeten geweldige vaten geweest zijn. Bedankt, Dieter!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023