Distilleerderij: Ninkasi
Regio: Frankrijk
Fles: Ninkasi 3 Year Old 2017 Experience Pinot Noir, White wine casks & red wine cask finish, 500ml, 3.100 bts
Kleur: koper
ABV: 46.3%

Zoet & Zwoel

Ninkasi maakt bier in Lyon, maar een deel van de productie wordt overgebracht naar de micro-distilleerderij 45 kilometer verder naar het westen in Tarare, alwaar de wash wordt afgestookt in twee distilleerketels van het Charentais type. De new make wordt dan gerijpt in vaten van 228 liter. Ik leerde het huis kennen op het whiskyfestival in Toulouse, maar wat vandaag in het glas zit – een 3-jarige die gerijpt werd in witte wijnvaten en een finish kreeg op rode wijnvaten die voorheen Pinot Noir huisvestten – kreeg ik in de handen gestopt door mijn vriend Dieter.

Zoete neus op sultanas, pruimen en hazelnoten, abrikozengebak, aardbeien en aardse toetsen met een onmiskenbare maar absoluut niet storende hint van Pinot Noir wijn. Wordt zoeter naarmate hij even kan ademen.

De body is mooi rond en mondvullend. Onmiddellijk zoet op allerhande rood fruit, alsook wat blauwe bessen en pruimenconfituur. Zacht kruidig op kruidnagel en nootmuskaat met een mespuntje kaneel en flink wat gekonfijte gember. Zoet en zwoel.

De finish is middellang, kruidig en zoet en doet verlangen naar nog een slok.

Wat een lekkere whisky, zeg! En dat voor 3 jaar rijping? Dat moeten geweldige vaten geweest zijn. Bedankt, Dieter!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023