Distilleerderij: Ninkasi
Regio: Frankrijk
Fles: Ninkasi 3 Year Old 2017/2020 Experience Track 04, Cognac & white wine casks, 500ml, 3.200 bts
Kleur: goud
ABV: 46.3%

Lyon & Tarare

Ninkasi is… Frans! Toen ik het whiskymerk voor het eerst tegen kwam, dacht ik dat het Japans was, maar dat is dus niet het geval. Ninkasi is trouwens begonnen als brouwerij in de omgeving van Lyon (in 1997) en de naam is afkomstig van de Sumerische godin van het bier (wat trouwens meteen de aanleiding was voor het logo). In 2015 werd voor het eerst begonnen met distillatie, zij het wel in Tarare (zo’n 45km naar het westen in de Rhônestreek). Ze maken gin, wodka, perenbrandewijn en… whisky. In het glas zit de Experience Track 04, wat zoveel betekent als whisky die rijpte in een mix van cognac- en witte wijnvaten. Hij wordt vermarkt in flessen van 500ml op 46.3%, wat koelfiltratie overbodig maakt.

Aangename neus op vanille en toffee met een toefje rancio, agrums op de achtergrond. Mooie toets van bloedappelsienen en iets van hazelnoten. Ook licht floraal. Cognac is onmiskenbaar aanwezig op de neus.

De aanzet is zacht, de body licht, maar desalniettemin is dit lekker op boomgaardfruit en vanille, met een pepertje en kaneel. Een hart van mout omgeven door zoet fruit en eik. Ook de cognac laat zich proeven. Niets mis mee, ondanks de jonge leeftijd.

De afdronk is wat kort met een bittertje als van het witte vlees van een roze pompelmoes. Zacht drogend ook.

Aangename verrassing, moet ik zeggen. Bedankt, Dieter!

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023