Distilleerderij: De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus 5 Year Old 2015/2021, 200ml, 25.000 bts
Kleur: xxx
ABV: 46%

Keizer Karel V

Op 24 februari 1500 werd Keizer Karel V geboren in Gent. Brouwerij Het Anker in Mechelen maakt al jaar en dag het bier Cuvée van de Keizer, maar sinds enkele jaren maken ze uiteraard ook whisky. En speciaal voor Imperial Day 2022 werd eind 2021 deze 5-jarige Gouden Carolus Imperial Malt Whisky op de markt gebracht. Niet minder dan 25.000 flesjes van 200ml om precies te zijn.

Het eerste wat opvalt is dat de neus fris en monter is, met flink wat appels en peren, een zacht florale toets én – en dit vind ik erg leuk – een mooie invloed van het bier! Pannenkoekenbeslag en Turks Fruit maken het plaatje compleet.

De body is prima en de malt mierzoet. Wederom appels en peren, maar in een stoofpotje, aangevuld met wat agrums, kastanjes en grapefruit. Ook pittig gekruid op witte peper en zoethout. Dit valt mij best mee.

De afdronk is aan de korte kant, maar wel snoeperig zoet en gepeperd.

Ik ben geen grote fan van Gouden Carolus whisky, moet ik bekennen, maar deze vond ik erg aangenaam. Dankjewel, Benny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023