Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Gouden Carolus 5 Year Old 2015 Imperial Malt Whisky

Tasting Notes Posted on 27/08/2023 16:30

Distilleerderij: De Molenberg
Regio: België
Fles: Gouden Carolus 5 Year Old 2015/2021, 200ml, 25.000 bts
Kleur: xxx
ABV: 46%

Keizer Karel V

Op 24 februari 1500 werd Keizer Karel V geboren in Gent. Brouwerij Het Anker in Mechelen maakt al jaar en dag het bier Cuvée van de Keizer, maar sinds enkele jaren maken ze uiteraard ook whisky. En speciaal voor Imperial Day 2022 werd eind 2021 deze 5-jarige Gouden Carolus Imperial Malt Whisky op de markt gebracht. Niet minder dan 25.000 flesjes van 200ml om precies te zijn.

Het eerste wat opvalt is dat de neus fris en monter is, met flink wat appels en peren, een zacht florale toets én – en dit vind ik erg leuk – een mooie invloed van het bier! Pannenkoekenbeslag en Turks Fruit maken het plaatje compleet.

De body is prima en de malt mierzoet. Wederom appels en peren, maar in een stoofpotje, aangevuld met wat agrums, kastanjes en grapefruit. Ook pittig gekruid op witte peper en zoethout. Dit valt mij best mee.

De afdronk is aan de korte kant, maar wel snoeperig zoet en gepeperd.

Ik ben geen grote fan van Gouden Carolus whisky, moet ik bekennen, maar deze vond ik erg aangenaam. Dankjewel, Benny.

83/100

Geproefd door Mark Dermul op 06-05-2023



Union do Brasil 5 Year Old Cadenhead’s Warehouse

Tasting Notes Posted on 27/08/2023 06:30

Distilleerderij: Union do Brasil
Regio: Brazilië
Fles: Union do Brasil 5 Year Old, Cadenhead’s Warehouse
Kleur: licht goud
ABV: 58.1%

Islay do Brasil

In onze contreien is de Union Distillery – opgericht in 1948 en begonnen met het produceren van whisky in 1972 – totaal onbekend. Hun whisky – een pure malt – komt niet tot bij ons. Alles wordt lokaal verkocht. Zelfs hun website is enkel in het Portugees. Maar Cadenhead – één van Schotland’s oudste bottelaars – lust er wel pap van. In 2022 bottelden zij een 5-jarige van deze Braziliaanse distilleerderij. En op Spirits in the Sky kregen we een vatstaal aangeboden van een vat dat ze nog in het warehouse hebben liggen. Benieuwd of deze ook binnenkort gebotteld zal worden. Op het moment van proeven was de whisky slechts 5 jaar oud.

Oh, deze neus doet me nogal Islay aan… appelmoes, citrus en kelp met een flink toets van zilt en iets wat aan turf doet denken. Blind zou ik dit zelfs een Laffie hebben durven noemen, echt waar!

Appels, citrus, kelp, zeezout en turf op smaak, echt waar. Dit is indrukwekkend en doet echt aan Islay denken, terwijl dat toch duizenden kilometers verderop is. Ondanks het hoge ABV behoeft deze geen water. Ik ga het dan ook niet proberen. Midpalate wordt de rook echt groots.

De finish is bijzonder lang op iets wat aan turf doet denken  met appels en citrus. Flink drogend, dat wel.

Een Braziliaanse Islay, stel je voor!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023