Distilleerderij: Union do Brasil
Regio: Brazilië
Fles: Union do Brasil 5 Year Old, Cadenhead’s Warehouse
Kleur: licht goud
ABV: 58.1%

Islay do Brasil

In onze contreien is de Union Distillery – opgericht in 1948 en begonnen met het produceren van whisky in 1972 – totaal onbekend. Hun whisky – een pure malt – komt niet tot bij ons. Alles wordt lokaal verkocht. Zelfs hun website is enkel in het Portugees. Maar Cadenhead – één van Schotland’s oudste bottelaars – lust er wel pap van. In 2022 bottelden zij een 5-jarige van deze Braziliaanse distilleerderij. En op Spirits in the Sky kregen we een vatstaal aangeboden van een vat dat ze nog in het warehouse hebben liggen. Benieuwd of deze ook binnenkort gebotteld zal worden. Op het moment van proeven was de whisky slechts 5 jaar oud.

Oh, deze neus doet me nogal Islay aan… appelmoes, citrus en kelp met een flink toets van zilt en iets wat aan turf doet denken. Blind zou ik dit zelfs een Laffie hebben durven noemen, echt waar!

Appels, citrus, kelp, zeezout en turf op smaak, echt waar. Dit is indrukwekkend en doet echt aan Islay denken, terwijl dat toch duizenden kilometers verderop is. Ondanks het hoge ABV behoeft deze geen water. Ik ga het dan ook niet proberen. Midpalate wordt de rook echt groots.

De finish is bijzonder lang op iets wat aan turf doet denken  met appels en citrus. Flink drogend, dat wel.

Een Braziliaanse Islay, stel je voor!

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 05-05-2023