Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Jamaica
Fles: HD 32 Year Old 1990/2023, The Many Faces of Rum, The Whisky Jury, Refill Barrel, 214 bts
Kleur: oud goud
ABV: 53.1%

High Esters

We keren nog even weer naar Hampden – oeps – maar dan wel voor een kanjer van een rum die maar liefst 32 jaar gerijpt heeft. Dat kom je niet vaak tegen. The Whisky Jury bracht deze op de markt in de reeks The Many Faces of Rum. Het is een zogenaamde High Ester Jamaican Rum. Ik hou me vast aan de takken van de bomen…

Halleluja, high esters indeed! Superfruitig op ananas en banaan, jonge appels en peren, groene druiven en kumquats! Maar… allemaal gezellig samengebracht in een grote Tupperware pot en flink door elkaar geschud, nadat er eerst nog een sausje van ecoline en plasticine overheen gekieperd werd. Ook dit is flink funky, hoor! Tijgerbalsem en snuiftabak doen nog hun intrede.

Hola, verrassend zacht op de tong – en een tikkeltje snoeperig. Maar onmiddellijk wordt het tropische fruit bijgetreden door enkele aardse toetsen die hem flink wat diepgang geven. Heel even wordt ik aan – niet lachen – gerijpte Gouda herinnerd. Waar komt dat vandaan? Maar dit smaakbommetje gaat nog flink verder met chili, nootmuskaat en wat kaneel. Warm, pittig, rond, geweldig.

De afdronk – maak daar gerust Afdronk van – is uitzinnig goed. Lang, zoet met een ziltje, bevredigend en intrigerend. Deze blijft langer hangen dan een aflevering van je favoriete tv-reeks.

Wauw! Wat een bijzondere smaakbelevenis is me dat, zeg. Het is een rum om even voor te gaan zitten. Sippin’ till you drop.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 19-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).