Bottelaar: The Whisky Jury
Regio: Duitsland
Fles: St Kilian 3 Year Old 2019/2023 The Whisky Jury, Cask #3952, 268 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 60.6%

Gedurfd Geturfd

Toen deze release werd aangekondigd, keek ik toch even op, moet ik bekennen. The Whisky Jury staat voor mij synoniem met uitstekende vatselecties uit Schotland en nu komt Joeri plots aanzetten met een bijzonder jonge malt uit… Rüdenau, Duitsland! St Kilian is pas in 2016 opgericht en brengt onder meer de Bud Spencer single malt uit. Daarnaast hebben ze een St Killian Classic en een St Killian Peated. Joeri komt op de proppen met een single cask uit 2019. Voor zover ik weet, is het ook de eerste release in een fles met schroefdop. Aan de slag!

Deze hoort zonder meer in de ‘peated’ reeks, want dit doet me denken aan een mix van jonge Ledaig, Caol Ila en zelfs een beetje Laphroaig. Koeienstal, oestersap, ruwe gerst, sigarettentabak, citrus. Maar ook een mooi zoetje als van appelsap. Jong, speels, maar wel erg lekker. Wat een aangename verrassing.

Dat wordt prima verdergezet op de tong en nu laat hij in al zijn jeugdig enthousiasme ook zijn kracht zien. Want de 60.6% ABV voel je wel binnen komen. Anderzijds is water absoluut niet nodig. Moutsuikers, turf, plasticine, stokvis, oestersap en een flinke brok brak water maken hier een powerhouse van dat zich vlot met Islay kan meten (mocht dat al de bedoeling zijn). Bovenal – en dat is wat deze St Kilian naar mijn mening echt goed maakt – is het een mooi gebalanceerde malt.

De finish is erg lang, clean en peaty. Niet zozeer rokerig, maar aards en zilt. Erg goed.

Ik had al bijzonder veel respect voor Joeri omwille van de consistente kwaliteit van zijn selecties. Maar met deze gewaagde keuze, stijgt hij alleen maar in mijn achting. Gedurfd geturfd!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 17-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).