Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Aon 17-170 Exclusive for Belgium & The Netherlands, 298 bts
Kleur: licht goud
ABV: 51.4%

Heerlijk Aperitiefje!

Ik ben een fan van Nc’nean sinds het eerste uur, da’s een publiek geheim. Ik was dan ook bijzonder aangenaam verrast toen Premium Spirits – de Belgische importeur – mij en Dearly Beloved enkele maanden geleden uitnodigde voor een persdiner op 1 maart. Sterker nog, ik had het genoegen aan tafel naast de Leading Lady van Nc’nean plaats te kunnen nemen en had een hele avond lang een bijzonder gezellige en interessante babbel met Annabel Thomas. Hoogtepunt van de avond was de presentatie van een single ex-bourbon cask dat speciaal geselecteerd werd voor Nederland en België. We hebben er echter wel nog lang op moeten wachten… Ik had mijn fles pas in juni, terwijl onze Noorderburen al bijna uitverkocht waren. Gelukkig kon ik toch nog enkele flesjes bemachtigen, want deze is echt wel excellent!

Heerlijk uitnodigende neus op marsepein, vanille en crème brûlée. Hooi en andere herbale toetsen zorgen voor balans, samen met een lichte kruidigheid en zoethout. Als ik deze neus in één woord zou moeten omschrijven: fris.

Olieachtige structuur en een pak kruidiger dan de neus deed vermoeden. Ook op smaak is hij fris en monter, zelfs een tikkeltje speels. Vanille, graankoekjes, grassen en varens. Een hint van citrus op de achtergrond.

De afdronk is verrassend lang voor een 5-jarige whisky. En doet me verlangen naar nog een slok.

Ik vind dit een heerlijk aperitiefje! Ik kocht drie flessen, want de zomer beloofd lang te zijn. Gek idee: met net geen 300 flessen staat dus net iets meer dan 1% van de outturn in Gentbrugge.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).