Distilleerderij: Nc’nean
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Nc’nean Organic Single Malt Huntress 2023 Woodland Candy, 4556 bts
Kleur: vol goud
ABV: 48.5%

Snoep uit het Bos

Ha, kijk, de nieuwe Huntress is daar… Nc’nean heeft zich voorgenomen elk jaar een lente/zomer release onder deze naam uit te brengen en de versie van 2023 kreeg de bijnaam ‘Woodland Candy’ mee. Hoewel deze ook een vatting is van 35% bourbon en 65% STR vaten, valt deze op omdat hij met maar liefst vier gistsoorten werd gemaakt: naast de klassiekers Fermentis en Anchor werden teevens twee giststammen gehanteerd die normaal worden gebruikt voor de productie van witte en rode wijn.

Zoet en zacht op vanille en een heleboel bessen, alsook Cavaillon meloen. Lekker fruitig met een herbaal kantje. Hij krijgt nog een extra zoetje als van kaneel en iets van menthol. Koffiekoeken vers uit de oven op zondagochtend. Bijzonder toegankelijk.

Op de tong is hij lekker olieachtig – bijna als goeie boter op een warme croissant – met een mooie zoetigheid als van honing en… euh… porto? Ja, hij heeft een flinke toets van wijn in zich, maar het werkt wel. Het vertaalt zich naar een heleboel rood fruit. Wordt zachtjes drogend met een bittere toets als van een druivenpit.

De afdronk is middellang, waarbij de kruidigheid nog eens van zich laat spreken alvorens de mond droog achter te laten.

Ik hou hier wel van, zeker op een zonovergoten terras (met een ijsblokje erbij – niemand zeggen). Erg lekkere en toegankelijke whisky die het ook goed doet in een Whisky Six, maar ik vind hem zo lekker dat ik hem liefst puur drink.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).