Distilleerderij: Paul Beau
Regio: Frankrijk
Fles: Paul Beau Hors d’Age
Kleur: koper
ABV: 43%

Buiten Categorie

We waren in juli te gast bij Olivier & Léa Laurichesse – van het gelijknamige cognachuis – waar we meteen ook werden rondgeleid in de Chai en zelfs een cognac uit de 1970s straight from the cask konden proeven. Maar naast Laurichesse zijn zij sinds kort (maart 2023) ook de eigenaars van Paul Beau cognac, hoewel ze flink aan de slag moeten om de voorraden van dit merk op peil te brengen. Zo is de Paul Beau Hors d’Age niet meer te krijgen, zelfs niet ter plaatse. We moesten ons tevreden stellen met een flesjes van 20cl uit een lokale shop, die aan zijn laatste 9 kleine flesjes toe was. De Hors d’Age rijpte maar liefst 25 jaar lang en de huidige eigenaars hebben al aangegeven dat het nog erg lang zal duren vooraleer ze deze expressie opnieuw zullen kunnen aanbieden.

Geweldig aromatische neus op pruimen- en abrikozenconfituur met een zachte toets van rancio en honing. Gaat dan snel flirten met enkele exotische vruchten als guave, meloen en kumquats. En dat geheel is lekker gedrenkt in bloemenhoning. Iets van eucalyptus steekt de kop op, alsook iets van gepocheerde peren en een hint van cacao.

Oh, op smaak keert dat allemaal weer, maar dan in het kwadraat. En lekker pittig gekruid, ook. De eik heeft zijn stempel gedrukt zonder de cognac te gaan domineren. Rancio, tabak, iets floraals… Deze cognac draait niet rond de pot, maar laat meteen zien dat hij een complexe kerel geworden is.

Pas in de mooie, lange, warme afdronk wordt hij een tikkeltje droog, maar dat voegt enkel maar complexiteit toe.

Verdorie… als er iemand deze nog weet staan, geef mij een seintje aub. Wat een geweldige cognac is me dat. Hors d’Age – buiten leeftijd – jazeker, maar ook buiten categorie.

89/100

Geproefd door Mark Dermul op 18-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).