Distilleerderij: un bouilleur de cru de Verrières
Regio: Frankrijk
Fles: Cognac Lot 68 Grande Champagne Malternative Belgium & The WhiskyJury #23 ‘Le noble’, 179 bts
Kleur: brons
ABV: 45.2%

Verrières

‘Zei u Verrières?’ was mijn eerste vraag toen Pieter me een drammetje aanbood van dit goedje – toen nog niet gelabeld, maar als een soort avant-première op het onvolprezen festival When Whisky Meats BBQ – want is dat niet de plek waar ook de wijngaarden staan van Laurichesse, mijn favoriete cognachuis? Het eerste kon hij volmondig bevestigen, op het tweede kwam geen reactie, dus ik zou het niet kunnen zeggen. En wederom sloeg hij de handen in elkaar met Joeri van The Whisky Jury om dit single cask – 179 flessen sterk – op de markt te brengen. Na het proeven liet ik prompt verstaan dat hij mij hiervan alvast een flesje mocht reserveren. U snapt ongetwijfeld waarom na het lezen van onderstaande.

De neus barst weer van de fruitigheid met allerhande toetsen van de appelsienfamilie op kop. Gekonfijte schil van bergamot en bloedappelsien. Maar ook pijptabak en ananas op de BBQ. Een verse boterkoek met abrikozenconfituur op zondagmorgen. Een toefje menthol in de verte. Elegant en sexy met prachtige rondingen.

De aankomst is verrassend pittig met opnieuw appelsien, maar nu ook wat pompelmoes en perzik, kersen en een zachte kruidigheid. Wat ananas keert weer, deze keer met een druppeltje honing. Iets van vers geboend leder. De menthol wordt munt en de kruiden worden gaandeweg luider, waardoor hij een mooie warmte uitstraalt. Pure klasse.

In de lange, zacht gekruide afdronk vertoont hij een mooi bittertje als van te lang getrokken fruitthee, waardoor een mooie balans wordt bereikt.

Hemels. Ja, dit is qua stijl toch wel verwant aan Laurichesse, hoor. En het feit dat deze ‘Le noble’ werd gedoopt en ik bij mijn tasting notes van Fût 300 over ‘nobel hout’ sprak doet het vermoeden alleen maar toenemen (hoewel het jaartal misschien te vroeg komt voor dit huis). Maar nogmaals: zekerheid hieromtrent heb ik niet. Hoe dan ook: zalige cognac! Ondertussen heeft de fles haar plekje in mijn immer groeiende cognacverzameling gevonden.

92/100

Geproefd door Mark Dermul op 09-07-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).

PS. Op maandag 17 juli waren Dearly Beloved en ik te gast bij Léa en Olivier Laurichesse in Segonzac – waar we overigens rechtstreeks van Fût 200 proefden – en die konden bevestigen dat dit hemelse goedje niet uit hun chai komt.