Brouwerij: FoxTown
Regio: België
Fles: FoxTown Wake Up Call Caol Ila 2010 Whisky Barrel Aged, 33cl
Kleur: zwart
ABV: 11%

Petrichor

Herinnert u zich de Wake Up Call Imperial Coffee Stout van FoxTown nog? Dat was een bier gebrouwen met single origin koffiebonen uit Huehuetenango in Guatemala (in samenwerking met Tati Coffe Roasters uit Turnhout). Welnu, een deel van dit bier werd te slapen gelegd op een Caol Ila 2010 whiskyvat. Ik ben eens benieuwd wat dat met dit biertje gedaan gaat hebben. Hij schenkt zo zwart als roet met een beige schuimkraag die snel gaat liggen en een filmpje op het bier laat staan.

Gebrande koffie, een dubbele dosis 85% chocolade, kandijsuiker, hazelnoten en een zachte hint van turf en subtiele toets van petrichor: dat is de neus van deze klepper in een notendop. Wat een bangelijk goeie neus is me dat!

Romig en prikkelend op de tong tegelijkertijd. Flink wat carbonatie, moet ik zeggen. Minder zoet dan de neus beloofde, maar het kan de pret amper drukken. Chicorei, walnoten en gestoofd witloof met een herbale toets. Dat moet wel van de geturfde whisky zijn. Koffiegruis komt stevig opzetten vanaf de tweede slok. Ontwaar ik daar nu plots heel eventjes wat citroensap? Of zit dat tussen mijn oren? Wat er ook van zij, dit is lekker – maar wel wat boozy. Tja, Imperial Coffee Stout op 11%, wat wil je?

De finish is één en al koffie, maar met een mooie hint van geturfde whisky. Sterft een bittere dood.

Een leuke variant op de eerdere Wake Up Call.

Geproefd door Mark Dermul op 24-06-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).