Distilleerderij: Old Pulteney
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Pulteney 2004/2020 Single Cask for Premium Spirits, bourbon cask #235, 240 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 55.0%

6K

Toen ik in september 2022 Wick bezocht, was ik omwille van een lange file ten gevolge van een ongeval te laat om de distilleerderij nog te bezoeken. Dat vond ik wel bijzonder jammer, maar geen man overboord. Goed excuus om nog eens terug te keren. Ondertussen verzachten we die pijn met een mooi single cask uit 2004 dat door de Belgische importeur Premium Spirits werd geselecteerd in 2020. Op vatsterkte, dat spreekt.

Fris en monter en zachtjes maritiem op appels, pomelo en onrijpe ananas, opgesmukt met geroosterde cashewnoten. Een frisse toets van menthol en wat zachte rook verschijnen relatief snel, vanille en honing laten iets langer op zich wachten. Dit staat mij heel erg aan!

Fluweelzacht op de tong en onmiddellijk een duel tussen zoet fruit en kruiden, waaronder zilt en gember. Lekker warm omwille van het ABV, maar water is niet nodig. Appels, citrus en wederom cashewnoten. Helder, maar wel een tikkeltje scherp. Het gaat ‘m goed af.

In de finish wordt hij eerst geweldig snoeperig (abrikozenzuurtjes en oranje Napoleon bonbons) alvorens met een zilte toets afscheid te nemen. Erg goed!

Uitstekende vatselectie! Hartelijk dank voor het sample, Benny! Oh, en voor wie zich afvraagt wat de 6K uit de titel betekent: dit is mijn 6.000e whisky tasting note! Een mooie mijlpaal. En zolang zowel de portemonnee als de lever mee wil, gaan we lustig verder!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).