Distilleerderij: Old Pulteney
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Old Pulteney 15 Year Old, OB 2021
Kleur: vol goud
ABV: 46%

Wick

De laatste keer dat ik een tasting note schreef over een malt van deze oude distilleerderij uit Wick, in het hoge noorden van Schotland, dateert al van november 2018. Ik kijk daar zelf van op. En als ik mijn tasting notes bekijk – dat zijn er ondertussen toch al bijna 6.000 – dan kijk ik nog meer op als blijkt dat ik er nog maar 20 geproefd heb. En toch zit het in mijn hoofd dat ik Old Pulteney wel graag lust. Hmmm. Laten we die proef eens op de som nemen met een recente officiële release van hun 15-jarige, een vatting van ex-bourbon en sherryvaten.

Frisse, zoete neus op rozijntjes, appelmoes en mandarijntjes. Verrassend fris voor een zelfverklaarde ‘maritieme malt’. Slechts een hint van zeebries. Bijna snoeperig, maar wel heel erg aangenaam.

Goeie body. Lekker olieachtig. Maak daar maar fluweelzacht van. Nu is het wel degelijk zoet versus zilt met wit fruit en flink wat appelsien opgesmukt met wat peper en een mespuntje kaneel. Dat laatste moet wel van de sherryvaten zijn. Vanille verschijnt midpalate, alsook iets wat me aan te lang getrokken thee doet denken.

Dat drogende effect van de thee zet zich door in de middellange afdronk. De eik wordt op het sterfbed relatief luid, maar stoort op geen enkel moment.

Je kan een fles voor zo’n 75 EUR aanschaffen, wat ik schappelijk vind voor zo’n mooie malt. Onderschat.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 07-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).