Distilleerderij: Lindores Abbey
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Lindores Friar John Cor The Cask Strength Congregation Chapter I, OB 2023
Kleur: vol goud
ABV: 60.2%

Monnik

Het kon niet uitblijven dat Lindores een release op de markt zou brengen onder het label van Friar John Cor, natuurlijk – de monnik van de Lindores Abbey van wie wordt beweerd dat hij de eerste whisky stookte (of wat daar toen voor moest doorgaan) in 1494. Het werd deze Cask Strength Congregation Chapter I – op een heuse 60.2% – waarvan de vatting werd samengesteld met jonge single malt uit de drie klassieke vattypen bij Lindores (bourbon, sherry, STR wijnvaten) én Monbazillac. Die laatste is een zoete Franse wijn uit Bergerac (Zuid-Frankrijk) gemaakt van de Semillon-druif.

Verse appeltaart, pannenkoekendeeg en citrusschillen: dat is de neus van deze Friar John Cor in een notendop. Er zit ook nog een toets in van nat gras, laurierblaadjes en munt in. Ruikt jong, maar interessant.

Citrus komt eerst, onmiddellijk gevolgd door een flinke dosis vanillepudding, witte peper en zelfs wat crème brûlée. Bijna romig – dat moet wel aan de wijnvaten te danken zijn. Midpalate krijg ik wat digestieve koekjes en wederom laurierblaadjes. Tikkeltje scherp, maar behoeft geen water ondanks het hoge alcoholpercentage.

De afdronk is relatief lang, gepeperd en een tikkeltje bitter. De kruidigheid tintelt op de tong tot het allerlaatste moment.

Een leuke twist op de klassieke Lindores releases, zonder echt een hoogvlieger te zijn. Maar wel erg duur met zijn prijskaartje van rond de 95 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).