Brouwerij: Nerdbrewing in collab met Emperor’s Brewery
Regio: Zweden
Fles: Nerdbrewing Yoda Condition Imperial Stout
Kleur: zwart
ABV: 12.5%

A long time ago… in a brewery far, far away

Nerdbrewing (die naam alleen al) uit Malmö, Zweden ontwikkelde deze Imperial Stout in samenwerking met Emperor’s Brewery uit Newbold (UK) en werd Yoda Condition genoemd. Als Star Wars fan kan ik niet anders dan dit een leuk flesje vinden. De groene wax op de capsule is een leuke touch. Maar is de inhoud – op een heuse 12.5% – ook lekker? Deze stout werd immers gebrouwen met ahornsiroop en gerijpt op geroosterde kokossnippers. Hij schenkt zo zwart als de ziel van Darth Sidious. Uiteraard, zou ik bijna zeggen. De schuimkraag met de kleur van Chewbacca’s pels verdwijnt nagenoeg onmiddellijk. Aan de slag!

Hola, dat is een vloeibaar dessert, dat ruik je meteen. De obligate koffie is een café frappé, mokka en nougat tekenen present en melkchocolade domineert.

Het bier is stroperig en doet in eerste instantie denken aan chocomelk – maar dan met flink wat midi-chlorians! Dan volgen vanille, marsepein, kaneel en kruidnagel elkaar in sneltreintempo op. Maar hij is ook best wel wat boozy. Lando zou dit wel lusten!

Een zacht bittertje in de afdronk maakt het plaatje compleet.

Nou, dit zou echt niet misstaan naast een dessert zoals Dame Blanche of een crème brûlée. May the… Stout be with you! Of zoals Yoda zou zeggen: ‘Drink this, you must!’ Dankjewel voor dit leuke flesje, Wouter!

Geproefd door Mark Dermul op 31-03-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be)