Distilleerderij: Wild Turkey Distillery
Regio: USA
Fles: Wild Turkey Rare Breed, Barrel Proof, OB 2021
Kleur: koper
ABV: 58.4%

Ahornsiroop

Het was al meer dan tien jaar geleden dat ik nog eens een Wild Turkey Rare Breed op vatsterkte proefde. Dat was in 2012 – toen de distilleerderij zichzelf nog de Austin Nichols Distilling Company noemde – en op 54.1%. Deze botteling is een pak recenter en het sample werd mij in de handen gedrukt door mijn vriend Pat, waarvoor dank! De naam werd in 1940 bedacht na een jachtpartij op wilde kalkoenen. Thomas McCarthy – de toenmalige eigenaar – had enkele vatstalen van zijn bourbon meegenomen en aan het einde van de jacht vroeg één van de deelnemers ‘So where is that wild turkey whiskey, Tom?’. De naam bleef plakken.

Ja, die neus is best stevig, hoor. Bruin brood, walnoten, dadels, vers geboend leder, oude boeken, thee en munt. Dat is best interessant. Ik had ‘m iets zoeter verwacht, maar dat is hij op de neus eigenlijk niet bepaald. Wel veel hout, moet ik zeggen. Maar zonder dat het stoort.

Krachtige, kruidige – zeg maar pikante – aanzet. Oud leder, demerara suiker, appelsien en rozijnen. Ahornsiroop bij de vleet. En lekker romig overigens. Blijft wel een trap tegen je tanden, hoor. Het ABV laat zich voelen, maar water blijft overbodig. En ja, hij is op smaak aangenaam zoet. Dit staat mij erg aan.

De finish is nog het mooiste aan deze bourbon. Lang, warm op noten, zoethout, kokosnoot en honing.

Een grootse en vrijgevige bourbon. Dikke merci, Pat!

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).