Distilleerderij: Journeyman Distillery
Regio: USA
Fles: Featherbone 4 Year Old 2018 Bourbon Whiskey for the Barrel Barron, Bourbon Barrel #FB-18-0223, 270 bts
Kleur: koper
ABV: 45%

Michigan

Journeyman is een craft distillery in Michigan, USA, die sinds 2010 operationeel is. Naast vodka, brandy, gin en rum vervaardigen ze ook een aantal whisky’s, zowel bourbon als rye. Hun Featherbone Bourbon heeft een mashbill van 70% maïs, 25% tarwe en 5% rye. Marcel Kip, de man achter Nederland’s bottelaar The Barrel Baron, selecteerde een single barrel.

Assertieve neus op warm grenenhout, havermoutpap, natte aarde en hazelnoten, onmiddellijk gevolgd door parma violets (de paarse snoepjes), met een hint van ruw graan en pindakaas. Flink wat karamel. Jong en brutaal.

Prima mondgevoel. Lekker zoet zoals je van een bourbon mag verwachten, maar wel stevig gekruid. Chilipeper, kruidnagel en getoaste eik. Opnieuw flink wat aardse tonen, wat hem atypisch, maar wel erg interessant maakt.

In de lange, warme en drogende afdronk krijg ik terug wat snoeperige toetsen en eik.

Ik ben geen echte bourbon drinker, noch kenner, maar deze staat mij wel aan. Doet het wellicht ook erg goed in een Whisky Sour of Old Fashioned. Ik moet wel bekennen dat ik het vatsample dat ik een paar maand voor de botteling mocht proeven – op 57.5% – lekkerder vond. Voor mij moest deze niet versneden worden. Nog verkrijgbaar aan 45 EUR.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).