Distilleerderij: Ben Nevis
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Ben Nevis 22 Year Old 1996/2019, Caora, Refill Hogshead #1381, 321 bts
Kleur: licht goud
ABV: 50.7%

Schaap

Ik beken, ik had eerder nog niet van Caora gehoord. Het is een onafhankelijk bottelaar uit Zwitserland. Via mijn Hollandse gabber Marcel kon ik aan een sample komen. Ik ben benieuwd, maar aangezien het Ben Nevis 1996 is, ben ik er bijzonder gerust op. Dit is immers vat 1381, dus uit dezelfde reeks als veel van die uitstekende Ben Nevis vaatjes die The Whisky Jury al gebotteld heeft (1315, 1349, 1372, 1473…).

Ja, hoor, deze is wederom bijzonder fruitig en bijna tropisch op banaan, ananas, perzik, mango en meer van dat, maar niet zozeer waxy dan wel boterachtig. Ik heb vanille en boerenboter op de neus en ik moet zeggen… dat werkt ook heel erg goed! Vreemd genoeg krijg ik op de achtergrond ook iets van… groene olijven! Make no mistake, het stoort allerminst. Integendeel. Complexe neus!

Mooi olieachtig. Nu meer tropisch fruit maar ook een heerlijke toets van de eik. Niet zozeer tannine dan wel vermolmd hout (ja, dat is géén offnote). Een zacht bittertje als van grapefruit en limoen geeft perfect tegengas aan de zoete ananas en mango. Een zacht pepertje zorgt nog voor een prima balans. Dit is uitstekend, alweer.

De afdronk is middellang, zacht kruidig en snoeperig zoet met een mooi bittertje op het eind.

Caora is Keltisch voor schaap… Geen idee of er veel schapen rondlopen in Zwitserland, noch wat de link is, maar wou u dit weetje niet onthouden. Dankjewel, Marcel, voor dit heerlijke sample.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 15-04-2023