Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore,  26 Year Old 1993/2019 The Octave – Cask Strength, Duncan Taylor, Sherry Octave Cask Finish #4220859, 83 bts
Kleur: mahonie
ABV: 53.6%

Cola

The Octave is een reeks malts van Duncan Taylor waarin ze whisky bottelen die in een Octave – een klein vat – werden gefinished. In dit geval is dat een 26-jarige Cragganmore die werd gefinished op een sherryvaatje. Slechts 83 flessen – op vatsterkte – werden gelanceerd in 2019.

De neus is heerlijke donkerzoet met alle toeters en bellen die je van een diepe sherry mag verwachten: rozijnen, pruimen, vijgen, cacao, rosbief, pijptabak… en het is overheerlijk… maar… het DNA van Cragganmore is totaal onherkenbaar. Dat hoeft geen probleem te zijn, natuurlijk. Dat weet ik wel, maar dit kon dan net zo goed een Kavalan Solist geweest zijn, als u begrijpt wat ik bedoel.

Geweldige body. Lekker olieachtig. Onmiddellijk mierzoet, maar ook spicy en drogend. Pruimensap, confituur van vijgen, koffiegruis, pruimtabak, bloedworst, kandijsiroop, colaflesjes (de snoep, uiteraard) besprenkeld met kardemom, kruidnagel en zelfs wat oregano. Een absolute smaakbom, zeker weten.

De finish is bijzonder lang en snoeperig en dan lichtjes drogend en doet vooral denken aan het colaflesjes snoepgoed.

Zalige whisky, zeker weten. Maar ik kan niet zeggen dat ik een Cragganmore aan het proeven ben. Tegenwoordig betaal je zo’n 400 tot 500 EUR voor deze fles. Ouch. Thx, Benny!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).