Distilleerderij: Cragganmore
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Cragganmore 40 Year Old 1966/2006 Secret Stills, Gordon & Macphail, Sherry Hogsheads 1204+1449+1452, 600 bts
Kleur: vol goud
ABV: 45%

Subtiel Sensationeel

Secret Stills is een reeks bottelingen van Gordon & Macphail waarin de distilleerderij niet wordt genoemd, maar het is een publiek geheim dat dit een Cragganmore is. Sterker nog, het is een vatting van 3 sherry hogsheads die in 1966 te slapen werden gelegd en na 4 decennia rijping werden gehuwd om deze 40-jarige in een oplage van 600 flessen te lanceren. Vandaag de dag is de fles zo goed als onvindbaar, maar belangrijker: onbetaalbaar geworden.

Oh, bijzonder! Een karrenvracht an helder geel fruit en honing. Kweepeer, Seville appelsienen, bijenwas en limoen. Flink floraal, ook. Witte en gele bloemen (sorry, verder kom ik niet). Iets van wit brood en een zacht streepje woodsmoke. Amandelnoten en het sap van een groene tak. Wat anijs en zoethout. Een toets van roestend ijzer. Maar echt goed. Houdt het midden tussen subtiel en fragiel.

Fluweelzacht! Hij streelt de tong. Niet krachtig, maar zeker ook niet zwak. Heeft iets industrieels, opnieuw. Het ijzer keert weer, alsof ik hem uit blik geschonken heb. Iets van gedroogde bloemen. Gele potpourri. Dan keert het zoete, sappige fruit weer, aangevuld met een mooie kruidigheid. Denk peper, karwij en anijszaad. Erg lekker!

De finish legt de nadruk op de Seville appelsienen en iets wat ik niet anders kan omschrijven dan het likken van een leisteen (don’t ask).

Sensationeel lekkere Cragganmore. Wellicht de lekkerste die ik al proefde. Dankjewel, Manny!

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 02-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).