Op donderdag 1 juni maart was ik te gast op de Kilkerran Masterclass van MEUG, het Smaakbureau bij uitstek onder leiding van de onnavolgbare Jeroen Van Dijck.

De tasting ging door in het Engels, want Jeroen had niemand minder dan de lieftallige Melanie van Springbank Distillers kunnen strikken. Zij vertelde – in een onvervalst en absoluut heerlijk Schots accent – ons één en ander over de Glengyle Distillery, opgestart in 2004 en single handedly verantwoordelijk voor het feit dat Campbeltown nog als een regio kan bestempeld worden. Glengyle produceert overigens maar drie maand per jaar op dit ogenblik, vandaar dat er niet zo veel van te vinden is… Een goeie verstaander…

Naast de klassieker van 12 en de gelauwerde 16 jaar oud, werden we getrakteerd op een reeks van zes 8-jarige Kilkerran op vaststerkte – drie gerijpt op bourbonvaten en evenveel op sherry.

Hieronder alvast mijn, weliswaar vaak beperkte, tasting notes:

Kilkerran 12 Year Old (2019) – 46%

De 12-jarige is de instapper van de familie en bestaat voor 70% uit bourbongerijpte Kilkerran en 30% sherrygerijpte. Kalk en citroen op de neus, met wat zachte kruiden. Tikkeltje ‘old school’. Waxy op de tong. Een mooi ziltje en turf verschijnen met een hint van tropisch fruit. Lange finish op rook en peper. Een instant classic en één van de beste entry level malts op de markt.

Kilkerran 16 Year Old (2020) – 46%

Het bijzondere aan de 16-jarige Kilkerran (afgezien van het feit dat hij de oudste malts bevat van het huis) is dat er 5% meer bourbon in de mix zit (de overige 25% is sherrygerijp). Hij heeft alle heerlijke toetsen van de 12-jarige, maar met een laagje vernis en wat mineralen eroverheen. Uitstekend! Verrassend zoet en een karrenvracht aan limoen, gevolgd door een mooie funkiness van de turf. Die mix (limoen en turf) blijft lekker lang hangen in de warmende afdronk. Hier wordt ik erg blij van.

Kilkerran 8 Year Old Cask Strength Batch #2 (2017) – 55.7%

De 8-jarige op vatsterkte is zo succesvol gebleken, dat hij een quasi jaarlijkse release kent. Deze tweede batch, uit 2017, werd in een oplage van 9000 flessen op ons losgelaten. Bijzonder clean met hints van – niet lachen – kokos! Wat karamel en kruiden. Tikkeltje umami, zelfs. Op smaak krijg ik iets van gezouten amandelen met flink wat turf. De rook maakt mijn mond helemaal warm. Zalig lange finish.

Kilkerran 8 Year Old Cask Strength Batch #8 (2022) – 55.8%

Batch 8 is ook een bourbon-gerijpte Kilkerran, gepresenteerd in de nieuwe verpakking (die trouwens met batch 6 haar intrede deed). Compleet andere neus! Digestieve koekjes, roet en kalk. Teak! Een vreugdevuur op het strand. Erg olieachtig op de tong. Wederom flink wat zilt, zelfs een hint van kelp. Gestoofde appeltjes, onrijpe banaan en de klassieke citrus. De middellange afdronk offreert kalk, zoete mout en heerlijke rook.

Kilkerran 8 Year Old Cask Strength Batch #3 (2018) – 56.5%

Batch 3 rijpte ook op bourbonvaten en is het zoete broertje van de drie: witte chocolade, vanille en cashewnoten. Bananenchips! Op smaak worden we getrakteerd op een ware strijd tussen zoete, zilte en bittere toetsen. Erg kruidig. Mooi gebalanceerd. Lange, ietwat astringente finish. Wat een fantastische complexiteit voor zo’n jong beestje. Mijn favoriet van de drie.

Okay, de bourbongerijpte Kilkerran malts zijn de revue gepasseerd. Tijd om aan de gesherriede jongens te beginnen.

Kilkerran 8 Year Old Cask Strength Batch #9 (2023) – 57.5%

De nieuwste release – batch 9 van januari dit jaar – rijpte op sherryvaten (zonder verdere aanduiding). Zoet (doh!) op zwarte bessen, Earl Grey thee, nougat en sultanas, maar ook kaneel en een lichte hint van zwavel (die gelukkig snel vervliegt). Tikkeltje scherp op de tong, toch. Mokka, sultanas, roet en kandijsuiker. De afdronk vertoont iets te veel tannine naar mijn goesting, maar ook beef jerky en kruidnagel.

Kilkerran 8 Year Old Cask Strength Batch #5 (2021) – 56.9%

Deze heeft een heerlijk kleurtje, dankzij de rijping op 1st Fill Oloroso Sherry vaten. Het is overigens de laatste Kilkerran die in deze klassieke fles gebotteld werd. Vanaf batch 6 (2022) kreeg hij de typische Springbank fles om zich heen. Intense neus op donkerzoete fruitige toetsen, ribbetjes op de BBQ, curry ketchup en geboend leder. Machtig! Op de tong: koffie, melkchocolade, vijgen en rosbief. Umami! Dat wordt gevolgd door rood fruit en honing. Pruimenlikeur. Zelfs de afdronk is intens met een bittere toets op het sterfbed. Excellent!

Kilkerran 8 Year Old Cask Strength Batch #4 (2019) – 57.1%

Deze batch 4 uit 2019 rijpte op Re-charred oloroso sherryvaten en was een oplage van 15.000 flessen. Voor mij was het een blij weerzien, want deze proefde ik reeds in juni 2021. Het is overigens de donkerste van de reeks. Heldere toetsen van rood fruit en melkchocolade, zoete mout en iets van menthol. Verrassend, maar geweldig. Toffee en turf gaan hier hand in hand, wie had ooit gedacht dat dit zo mooi kon zijn? Op smaak krijg ik wederom BBQ toetsen: gemarineerde ribbetjes met een honingsausje. Flinke opstoot van turf, eigenlijk. In de erg lange afdronk krijg ik kersensap, After Eight en een mooie ziltje toets. Fantastisch. Acht jaar oud, dat is toch niet te geloven? (note to self: hunt down another bottle of this!).

Amai, mijn klak, dit was echt wel een absolute top tasting. Eén van de beste

Dankjewel, MEUG en Melanie, voor deze fantastische tasting.

May the Malt be with you!