Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 SMWS 5.95 ‘A ginger lemon shot’, First Fill Bourbon Cask, 200 bts
Kleur: goud
ABV: 58.4%

Geen Verkeerde Benaming

Het is algemeen bekend dat ik tuk ben op Auchentoshan. En onlangs gaf ik mijn jaarlijkse Toshan Man Birthday Tasting. Daarin serveerde ik maar liefst 6 zustervaten, allemaal gestookt in januari 2003, allemaal gerijpt op een first fill bourbon cask en allemaal gebotteld op vatsterkte door de Scotch Malt Whisky Society. En ja, ze waren allemaal verschillend! De vijfde fles die ik openmaakte, was deze SMWS 5.95 die de naam ‘A ginger lemon shot’ meekreeg. Fris en monter, hoor. Lees verder!

De neus offreert een panoplie aan zoete toetsen als apfelstrüdel en ananassiroop, alvorens ook maar één citrustoets zich kan laten zien. Honing en gekonfijte gember komen zich moeien. Mooie kruidigheid met oregano en een mespuntje kaneel.

Komt lekker stevig binnen. Hij danst op de tong, dankzij de kruidigheid en het behoorlijke ABV. Gember en limoen domineren – wat de naam verklaart die aan deze whisky werd toebedacht – maar ik proef eveneens wat tropisch fruit als mango en papaya. Bananenijs! Ja, dit is echt fris en fruitig. Zomers.

De afdronk is middellang op ananas, banaan, limoen en gember.

Deze kreeg zeker geen verkeerde benaming. En het is weer een erg lekkere Auchentoshan gebleken.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).