Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 SMWS 5.85 ‘Once, twice, three times deceptive’, First Fill Bourbon Cask, 172 bts
Kleur: goud
ABV: 57.9%

Bubblegum

Het is algemeen bekend dat ik tuk ben op Auchentoshan. En onlangs gaf ik mijn jaarlijkse Toshan Man Birthday Tasting. Daarin serveerde ik maar liefst 6 zustervaten, allemaal gestookt in januari 2003, allemaal gerijpt op een first fill bourbon cask en allemaal gebotteld op vatsterkte door de Scotch Malt Whisky Society. En ja, ze waren allemaal verschillend! De derde fles die ik openmaakte, was deze SMWS 5.85 die de naam ‘Once, twice, three times deceptive’ meekreeg. Het was één van de favorieten van de avond.

Bubblegum! Da’s het eerste waar ik aan moet denken als ik mijn neus in het glas steek. Met aardbeiensmaak, nota bene. Dan volgt er wat perzik uit blik, bijenwas en appelsienmarmelade, gekonfijte schil incluis. Dit staat mij erg aan.

Bijzonder zacht op de tong ondanks het hoge ABV, met onmiddellijk allerhande citrusvruchten en herbale hoestbonbons. Wordt lekker romig op olijfolie en anijslikeur, met een zacht bittertje halverwege. Wat gedroogde lavendel en Seville appelsienen naar het einde toe.

De finish – die wederom een verrassend bittertje vertoont – is lekker fruitig en lang.

Excellent, echt waar. Het is één van mijn favorieten uit deze reeks.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).