Distilleerderij: Auchentoshan
Regio: Schotland (Lowlands)
Fles: Auchentoshan 18 Year Old 2003/2021 SMWS 5.86 ‘Tutti-frutti beauty’, First Fill Bourbon Cask, 172 bts
Kleur: zonlicht
ABV: 56.9%

Tutti-frutti

Het is algemeen bekend dat ik tuk ben op Auchentoshan. En onlangs gaf ik mijn jaarlijkse Toshan Man Birthday Tasting. Daarin serveerde ik maar liefst 6 zustervaten, allemaal gestookt in januari 2003, allemaal gerijpt op een first fill bourbon cask en allemaal gebotteld op vatsterkte door de Scotch Malt Whisky Society. En ja, ze waren allemaal verschillend! De tweede fles die ik openmaakte, was deze SMWS 5.86 die de naam ‘Tutti-frutti beauty’ meekreeg. Lekker!

Lekker prikkelende neus op appels en bessen, citroensnoepjes en marshmallow. Flink wat vanille en een hint van oak. Fruitthee en bananenchips. Doet inderdaad aan Tutti-frutti bonbons denken. Heerlijk.

Het eerst wat opvalt is een hint van bitter lemon frisdrank, aangevuld met een heel panoplie aan fruit. Kokosnoot en potloodslijpsel komen daarbij, alsook wat rauwe rabarber en gember. Fris en sprankelend.

Lange, aangenaam licht drogende en zacht kruidige finish. Bittertje op het einde.

Wow, uitstekende Auchentoshan, hoor!

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 22-01-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).