Distilleerderij: Glen Ord
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: The Singleton of Glen Ord 40 Year Old, OB 2023
Kleur: amber
ABV: 45.9%

Decadent

Diageo heeft al een 38- en 39-jarige Singleton of Glen Ord op het palmares, maar de triptiek die de naam ‘Epicurean Odyssey’ meekreeg wordt nu waardig afgesloten met deze decadente 40-jarige. Maureen Robinson, de Master Blender, stelde deze whisky samen. Een aantal refill hogsheads gevuld met Glen Ord werden weggelegd gedurende 12 jaar en dan werd de hoeveelheid gesplitst in ex-bourbon, ex-rum en virgin PX/Oloroso. Alsof dat nog niet genoeg was werd het geheel dan nog eens gefinisht in speciaal door Lorena Vasquez geselecteerde Royal en XO-rumvaten van het bekende huis Ron Zacapa.

Intense, romige en fruitige neus met een mooi prikkeltje als van peper en salie. Gekonfijte tropische vruchten (ananas, banaan, mango, pruimen) gedrenkt in honing en toffee, gestoofde peren met een laagje pure chocolade en houtschaafsel. De balans is onwaarschijnlijk.

Wanneer hij op de tong arriveert, gaat er een prachtige wereld aan smaken open. Waxy met een panoplie aan zoet fruit, maar ook een friszure toets als van grapefruit en druivensap. Alle heerlijke toetsen die ik al ervoer op de neus keren weer, maar worden nog versterkt door houtkruiden en zelfs een zilt randje dat even snel weer weg is als dat het verscheen. Gelaagd en complex.

Wat een afdronk! Lang, zacht drogend met een prachtige streepje woodsmoke. Intens!

Wat een privilege om dit te kunnen proeven. Deze whisky is decadent op alle vlakken: qua smaak, qua verpakking en… qua prijskaartje (je telt hier zo’n 3.500 tot 4.000 EUR voor neer). Dankjewel, Herman.

90/100

Geproefd door Mark Dermul op 27-05-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).