Distilleerderij: Macduff
Regio: Schotland (Highlands)
Fles: Macduff 10 Year Old 2011/2021 The Single Malts of Scotland, Sherry butt #900003, 648 bts
Kleur: brons
ABV: 59.2%

Eentonig

Ah, de Macduff Distillery… bij velen beter bekend als de Glen Deveron Distillery, opgericht in 1962 om voldoende malt te produceren voor de toen boomende blend markt. William Lawson’s, anyone? Maar de onafhankelijke bottelaar Elixir Distiller konden de hand leggen op een sherry butt uit 2011 dat maar liefst 648 flessen opleverde. Ze brachten het op de markt in 2021 in de bekende reeks The Single Malts of Scotland.

Zoete neus op Café Noir koekjes, hazelnoten, chocoladepasta en rozijntjes, opgeleukt met wat kaneel en steranijs. Wat gekonfijte citrusschillen en iets van menthol op de achtergrond.

Op smaak is hij in eerste instantie wat scherp, op anijs en zwarte peper en zacht drogend op tannine van het hout, alvorens de donkerzoete vruchten zich laten opmerken. Wat chocolade en menthol keren weer, terwijl er van de noten geen spoor meer te vinden is. Nogal… eentonig. Niet slecht, maar eentonig.

De afdronk gaat van zoet, via zoetzuur naar bitter. En je mond blijft helemaal droog achter.

Ik beken dat ik hier veel meer van verwacht had. Gelukkig is de fles wel erg vriendelijk geprijsd.

84/100

Geproefd door Mark Dermul op 26-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).