Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 14 Year Old 2007/2021 Perfect Dram, ex-Clynelish sherry hogshead, 335 bts
Kleur: goud
ABV: 63.6%

Butterscotch

Wat doet een mens met een leeg sherryvat waar Clynelish op gerijpt heeft? Tja, dat vul je dan toch gewoon met de spirit van Miltonduff, niet? Zou dat de gedachtegang geweest zijn van de mensen van het Nederlandse Perfect Dram? Ik ben nu wel erg benieuwd wat dit met deze Speysider gedaan heeft. En zag u dat alcoholpercentage? Ik hou wat water bij de hand.

Nou, die neus is alvast erg veelbelovend. Rijk en rond op overrijp fruit, herfstbladeren, natte aarde, amandelspijs en bloedappelsienen. Flink wat butterscotch. Maar ook een bittertje als van walnoten en origine chocolade. Erg krachtig, maar dat hoeft niet te verbazen.

Ook op de tong is dit een fruitbommetje met nu eerst de appelsienen, dan wit fruit en perzik. Sappige peren. Maar het bittertje van de walnoten keert snel weer. Het ABV maakt hier een erg intense beleving van, maar hij behoeft niet per sé water, moet ik zeggen. Een tikkeltje waxy, wat me doet monkelen. Is dat nu van de Miltonduff of van de Clynelish? Ik hou me voor dat het de invloed van de tweede is.

De afdronk is lang op melkchocolade en marsepein met walnoten op het sterfbed. Enkel op het allerlaatste moment wordt de bitterheid me te veel.

Ik ging deze 86 scoren, maar de finish was als een turnster op de Olympische Spelen die even wankelt bij de landing na de laatste sprong. Bedankt voor het sample, Dieter.

85/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).