Distilleerderij: Miltonduff
Regio: Schotland (Speyside)
Fles: Miltonduff 29 Year Old 1990/2019 Old Malt Cask, Hunter Laing, Refill Hogshead #HL 16260, 277 bts
Kleur: stro
ABV: 50.0%

Pepermunt

Miltonduff is één van de drie fingerprint malts in de bekende blend Ballantine’s (de andere twee zijn Glenburgie en Glentauchers) en officiële releases zijn op één spreekwoordelijke hand te tellen. Gelukkig zijn er voldoende onafhankelijke bottelaars die ons in de mogelijkheid stellen deze malt te proeven. In 2019 verscheen deze Miltonduff 1990, die dus zo goed als drie decennia rijpte op een refill hogshead.

De neus is heel grassig en herbaal met flink wat anijs en jonge appels. Pepermunt komt sterk opzetten. Dan volgen appelbeignets en zoethout, vanille en wilde bloemen in een ontwakend grasveld. Hoe langer in het glas, hoe zoeter hij wordt. Er verschijnt dan zelfs een snoeperige toets als van ananaskubusjes.

De body is prima. Mondvullend. Maar de malt is wel onmiddellijk een tikkeltje scherp op anijs en witte peper, karwijzaad en pepermunt. Het fruit – enkele varianten van gele appels – hebben wat moeite zich te tonen. Het gras keert weer en domineert. Snoeperig vanaf de tweede slok.

De afdronk is middellang op appelschillen, appellikeur en zoethout. Hij sterft een droge dood.

Erg aangename Miltonduff, maar hij proeft wel een pak jonger dan zijn 29 jaar. Blind had ik deze niet eens de helft geschat.

86/100

Geproefd door Mark Dermul op 24-12-2022
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).