Brouwerij: Koningshoeve
Regio: Nederland
Fles: La Trappe & Brewdog Practise What You Preach Barrel Aged, 75cl
Kleur: donkerbruin
ABV: 10%

Where Monks meet Punks in a Barrel

Enkele jaren geleden sloegen de Nederlandse brouwerij Koningshoeve (La Trappe) en het Schotse BrewDog de handen in elkaar. ‘Where Monks meet Punks’ kondigden ze aan toen ze hun Practise What You Preach lanceerden, een quadruple verrijkt met Schotse heidehoning en geproduceerd met Amerikaanse hoppen. Flink wat hectoliters werd op voormalige bourbonvaten te rijpen gelegd en het resultaat is deze Barrel Aged versie, die donkerbruin tot zwart schenkt met een mooie kraag van hele kleine belletjes die gedurende heel deze proefsessie mooi overeind blijft.

Heerlijk romige en donkerzoete neus op rood en blauw fruit, zowel sappig als de gekonfijte versie. Pruimen, rozijnen, dadels, perziken, aardbeien. Flink wat honing, maar ook wat aardse toetsen. Hij is minder zoet dan zijn ongerijpte voorganger, maar toont wel een diepere gelaagdheid.

Op de tong is hij bijna stroperig en donkerzoet. Naast de pruimen en rozijntjes van de neus komt hier ook een mooie toets van chocolade aan te pas.

De afdronk is zoet en kort.

Heerlijk bier dat gevaarlijk vlot binnenkapt, maar ik moet bekennen dat ik de ‘gewone’ versie even graag drink. Deze is iets minder fruitig en fris en neigt daarom meer naar een degustatiebier.

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).