Blog Image

WhivieBlog

Whisky voor iedereen!

'Whivie' staat voor Whisky voor iedereen. Het is een site waarvan we hopen dat hij u zal helpen whisky in al zijn facetten te leren appreciëren. Je kan alle informatie terugvinden op onze website whivie.be en op deze blog publiceren we graag de laatste nieuwtjes alsook de tasting notes, evenementen en ga zo maar door. Uw suggesties zijn natuurlijk van harte welkom!

Bier: La Trappe & Brewdog Practise What You Preach Barrel Aged

Tasting Notes Posted on 27/05/2023 16:30

Brouwerij: Koningshoeve
Regio: Nederland
Fles: La Trappe & Brewdog Practise What You Preach Barrel Aged, 75cl
Kleur: donkerbruin
ABV: 10%

Where Monks meet Punks in a Barrel

Enkele jaren geleden sloegen de Nederlandse brouwerij Koningshoeve (La Trappe) en het Schotse BrewDog de handen in elkaar. ‘Where Monks meet Punks’ kondigden ze aan toen ze hun Practise What You Preach lanceerden, een quadruple verrijkt met Schotse heidehoning en geproduceerd met Amerikaanse hoppen. Flink wat hectoliters werd op voormalige bourbonvaten te rijpen gelegd en het resultaat is deze Barrel Aged versie, die donkerbruin tot zwart schenkt met een mooie kraag van hele kleine belletjes die gedurende heel deze proefsessie mooi overeind blijft.

Heerlijk romige en donkerzoete neus op rood en blauw fruit, zowel sappig als de gekonfijte versie. Pruimen, rozijnen, dadels, perziken, aardbeien. Flink wat honing, maar ook wat aardse toetsen. Hij is minder zoet dan zijn ongerijpte voorganger, maar toont wel een diepere gelaagdheid.

Op de tong is hij bijna stroperig en donkerzoet. Naast de pruimen en rozijntjes van de neus komt hier ook een mooie toets van chocolade aan te pas.

De afdronk is zoet en kort.

Heerlijk bier dat gevaarlijk vlot binnenkapt, maar ik moet bekennen dat ik de ‘gewone’ versie even graag drink. Deze is iets minder fruitig en fris en neigt daarom meer naar een degustatiebier.

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).



Bier: La Trappe Oak Aged Batch 46

Tasting Notes Posted on 27/05/2023 06:30

Brouwerij: Koningshoeve
Regio: Nederland
Fles: La Trappe Oak Aged Batch 46: Red Wine Cask, 375ml
Kleur: roodbruin
ABV: 11%

Rode Wijn

Na de erg smakelijke batch 42 op rum, haalde mijn vriend Peter deze batch 46 boven, die maar liefst drie jaar lang rijpte op voormalige rode wijnvaten. Hij schenkt roodbruin met een mooie beige kraag die minutenlang blijft staan. Het ziet er erg smakelijk uit.

Hola! Je ruikt de rode wijn onmiddellijk in de vorm van subtiele toetsen van rood fruit en tannine. Tuurlijk, het donkerzoete DNA van La Trappe domineert, maar het is mooi te zien hoe de invloed van het vat voor een aparte neus zorgt. Erg aantrekkelijk.

Romig en zoet met allerhande vruchten als pruimen, dadels en rozijnen, maar ook mooie toetsen van rood fruit, die ik aan het wijnvat toeschrijf. Zachte tannine maakt hem een tikkeltje droger dan zijn voorganger, maar ook meer gelaagd. Complex, zelfs.

De afdronk is middellang en zacht drogend en erg bevredigend.

Een bijzonder geslaagde Oak Aged van La Trappe. Mijn favoriet tot nu toe. En hij is nog te vinden, ook. Aanrader.

Geproefd door Mark Dermul op 22-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).