Distilleerderij: Kilchoman
Regio: Schotland (Islay)
Fles: Kilchoman European Tour 2023, Bourbon & Port, 3.325 bts
Kleur: licht goud
ABV: 58.5%

Tour

Tijdens hun European Tour 2023 brengen de jongens van Kilchoman niet minder dan 3.325 flesjes van deze unieke botteling mee. Je kan ze enkel aanschaffen op plekken waar de Kilchoman Landrover halt houdt. Ik was er als de kippen bij om op dag één – 17 april 2023 – mijn fles in ontvangst te nemen in Hamme, bij whiskyclub McShelfie. We konden ze ter plekke tijdens een tasting ontdekken. In tegenstelling tot de vorige Tours, waarbij ze telkens een Machir Bay op vatsterkte meebrachten, maakte ze deze keer een vatting van voormalige bourbon- en portovaten. Dat verklaart de roze schijnt die de whisky heeft.

Vooreerst krijg ik flink wat boerderijgeuren op de neus, aangevuld met gezouten boerenboter, citroensap en iets van walnoten. Dat alles gewikkeld in een rokerig jasje. Na enkele ogenblikken komt daar de eerste voorzichtige indicatie van onrijpe aardbeien aan te pas. Mooie, gelaagde neus.

Hij arriveert krachtig, doch zijdezacht. Onmiddellijk een tikkeltje pikant op chilipepers. Marsepein, honing en aardbeienconfituur verzachten de boel al snel. De rokerige warmte verspreidt zich langzaam over mijn smaakpapillen. Dit is erg goed.

De afdronk is lang (genoeg), zoet en gepeperd. De rook deemstert langzaam weg om een klein bittertje het laatste woord te geven.

Excellente vatting.

87/100

Geproefd door Mark Dermul op 21-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).