Feis ile is een jaarlijkse hoogmis van de whisky. Dan viert het hele eiland Islay feest. De bevolking vertienvoudigd en geen bed of sofa blijft. Elk distilleerderij brengt een speciale botteling uit voor wie op het eiland is. Die bottelingen zijn bijzonder gegeerd onder liefhebbers en zijn meestal heel erg de moeite om te proeven.

Bunnahabhain Distillery doet uiteraard ook mee met het feest. Dit jaar brengen ze zelfs drie speciale gelimiteerde bottelingen uit. En nog beter is het nieuws dat we dankzij onze vrienden van Cinoco Spirits een heuse masterclass konden volgen waarin we twee van deze Feis Ile-bottelingen van Bunnahabhain mochten proeven.

De masterclass werd begeleid door niemand minder dan Chris Lauriers. Misschien wel de grootste Bunnahabhain-liefhebber in België. Bunna is voor Chris wat Auchentoshan is voor ondergetekende. Kun je nagaan.

Op maandag 1 mei was ik dus te gast op deze Masterclass van Cinoco, waarvoor dank!

Niet minder dan zes verschillende malts hebben we samen ontdekt.

Hieronder alvast mijn, weliswaar beperkte, tasting notes:

Bunnahabhain 12 Year Old – 46.3%

De ouwe getrouwe, die Bunna destijds op de kaart heeft gezet. Tegenwoordig 70% bourbon- en 30% sherrygerijpt (zowel oloroso als PX). Mooie neus op donker fruit als pruimen en dadels met een zachte kruidigheid en het typische snuifje zout. Maar ook helder fruit als abrikozen en sappige kersen. Knapperige rode appels. Olieachtig met sherrytoetsen, appelsienmarmelade, carré confituur, flink wat kruidnagel met een mooie, middellange en kruidige afdronk.

Bunnahabhain 18 Year Old – 46.3%

Prachtig – én natuurlijk – kleurtje. Heerlijk! En eveneens een huwelijk tussen bourbon- en sherryvaten, zij het wel al 40% sherry (vooral oloroso). Een beetje vuil, maar wel zalige Bunna met flink wat sherry en houtskool, buskruit, rum-rozijntjes, confituur, chocolade, kalk en walnoten. Op de tong komt de sherry eerst, maar wordt dan onmiddellijk gevolgd door leder, bittere en gekonfijte pompelmoes, olijven en zoethout, maar ook venkel, vers gebrande koffie en maraschino kersen. Pittig! Wat een rijk smaakpallet, zeg! Lange, heerlijke, erg bevredigende afdronk, licht drogend en wederom zoet versus zilt.

Bunnahabhain Stiùireadair – 46.3%

De nieuwe instapper, uit te spreken als ‘stju-ri-djur’ wat stuurman betekent, 100% sherrygerijpt (zowel first als refill vaten), dus best wel atypisch, toch? Vanille, fudge, stoffige eik, zilt randje en geen enkele off-note. Appelmoes, gesuikerde appelsienschillen. Op smaak donkere bessen, iets van aardbeien en sinaasconfituur. Woodsmoke. Zoet versus zilt. Drogende afdronk op bittere chocolade en wat rumrozijntjes.

Bunnahabhain Toiteach A Dhà – 46.3%

Bunna’s opvolger van de Toiteach (wat zoveel betekent als ‘meer gerookt’) is deze Toiteach A Dhà (spreek uit ‘toch-ach ah-ghaa’), wat ‘rokerig twee’ betekent, geproduceerd van gerst met 40ppm. Een huwelijk van 25% bourbon- en 75% sherryvaten. Vuile neus op brandwondenzalf, peperkoek en boederij-geuren, licht rottende appelsienen, kruidnagel en tabaksbladeren. Romig op gebakken appels, pomme d’amour en rood fruit met flink wat turf en een lange, warme afdronk.

Bunnahabhain Canasta Cask Feis Ile 2023 – 51.2%

Hola! Hallo?! Dit is apart! Canasta is overigens een ‘cream sherry’, maw een mix van Oloroso en PX. Dit volledig terzijde. Verrassend zoet en bijna snoeperig op abrikozen, groene banaan en kweepeer. Superman logos! Mirabellen en een hint van amandelspijs. Sultanas en stroopwafels! Dit is heel goed. Ook op de tong is dit zoet en zelfs bijna speels. Zoet, gedroogd fruit, Sirop de Liège, geroosterde noten, zachte toetsen van eik. Café Noir koekjes! Lange, zacht drogende afdronk. Een shot in de roos!

Bunnahabhain 24 Year Old 1998 Manzanilla Finish Feis Ile 2023 – 52.3%

Jawadde, 24 jaar oude Bunna! 18 jaar lang gerijpt op bourbonvaten en dan een finish van 6 jaar – is dat geen dubbele rijping? Diepe sherry met donkerzoet fruit, citrus op kop, gekonfijte mango, Turks Fruit, groene druiven, marsepein, meringue en een takje munt. Wat een diepgang! Fluweelzacht op de tong, maar dat duurt niet lang. Eens de malt zich op de tong genesteld heeft lijkt hij wel te exploderen in een flinke kruidigheid. Machtig. Opnieuw donkerzoet fruit met een heerlijk zilt randje. En een geweldig lange afdronk. Een future classic!

Amai mijn klak, dit was weer een tasting van formaat, waarbij de laatste twee flessen echt wel de uitschieters zijn. Wat een voorrecht om dit te kunnen proeven. Dankjewel alweer, Cinoco, voor de mogelijkheid om hier bij te zijn.

May the… Bunna be with you!