Bottelaar: Grape of the Art
Regio: Frankrijk
Fles: Armagnac-Ténarèze Danis 1988, Cask #34
Kleur: amber
ABV: 47.6%

Waxy!

Grape of the Art uit Stuttgart is razendsnel aan een ijzersterke reputatie aan het bouwen wat betreft het bottelen van rum, cognac en armagnac. Ik proef vandaag de Armagnac-Ténazère van het Domaine de Danis (waarvan ik eerder voor het eerst een officiële release proefde). Geproduceerd van de Folle Blanche druif, gestookt in 1988 en te slapen gelegd in een natte kelder. Na 33 jaar rijping leverde dit nog 387 flessen op vatsterkte op.

Heerlijk romige neus op overrijpe banaan, vanille, abrikozengelei, acaciahoning en bijenwas. Een florale toets wordt wat gemaskeerd door toffee (Werther’s Original). Nog iets van het sap van groene takken, echt waar. Komt erg delicaat en gedistingeerd over. Mooi!

Oh, ja, prima mondgevoel. Lekker waxy! En onmiddellijk bijzonder fruitig op abrikozen, mirabellen, banaan en sultanas. Eucalyptus zorgt enerzijds voor een frisse lift, terwijl de eik hem anderzijds wat extra gewicht geeft, als u begrijpt wat ik bedoel. Een karrenvracht aan honing en zachte vanille zorgen ervoor dat deze bijzonder zoet blijft, terwijl midpalate iets van origine chocolade verschijnt – een klein bittertje, dus. Complex, maar zonder kapsones.

De afdronk is lang, zacht kruidig, zoet en bijzonder bevredigend.

Voor 135 EUR zet je dit juweeltje in je barkast… als je hem nog kan vinden!

88/100

Geproefd door Mark Dermul op 14-04-2023
(om snel andere tasting notes te vinden, surf naar www.whivie.be).